Romania: companiilovite de criza economica mondiala

Romania: companiilovite de criza economica mondiala

0 244

Mai multe companii din Romania au anuntat ca isi intrerup activitatea de productie, ca efect direct al adancirii crizei economice internationale cu implicatii nemijlocite asupra situatiei productive din tara.
Dupa anuntul Societatii Automobile Dacia privind intreruperea productiei in zilele de 13 si 14 noiembrie si apoi in intervalul 20 noiembrie – 7 decembrie, ca „urmare a degradarii situatiei pe pietele auto”, atat la export cat mai ales pe piata din Romania, alte companii precum Rafinaria Arpechim a anuntat si ea intreruperea de astazi a productiei la sectia de piroliza, ca urmare a deciziei principalului beneficiar – societatea Oltchim Ramnicu-Valcea – de a reduce activitatea cu 40%.
Oltchim a anuntat ca a decis sa reduca temporar cantitatea de etilena si propilena cu care se aprovizioneaza de la rafinaria Arpechim, care face parte din Divizia de Rafinare a Petrom S.A., avand in vedere scaderea la mai mult de jumatate a cererii de produse petrochimice

De asemenea, producatorul olandez de aluminiu Vimetco NV , actionarul majoritar de la Alro Slatina, a anuntat ieri ca urmeaza sa reduca productia realizata in Romania cu 65.000 de tone, ceea ce inseamna ca in 2009 productia sa totala se va situa la 160.000 de tone, informa Dow Jones. Firma olandeza si-a redus deja productia anuala de aluminiu din China cu 95.000 de tone si a amanat investitiile de capital pentru noile proiecte ca urmare a deteriorarii conditiilor de pe piata.
In ultima vreme, producatorii de aluminiu din intreaga lume au inceput sa-si reduca productia pentru a raspunde la scaderea cererii si surplusului existent pe piata, prima din companiile occidentale care a decis aceste masuri fiind U.S. Alcoa Inc, care luni a anuntat o noua reducere cu 350.000 de tone a productiei sale. In total, Alcoa si-a redus productia cu 615.000 pe an, aproximativ 15 la suta din capacitatea sa de productie.
In Romania, Alro Slatina, subsidiara a Vimetco N.V., producator global de aluminiu primar si procesat, este cel mai mare producator regional de aluminiu, avand o capacitate de productie instalata de 265.000 de tone pe an. Principalele piete de desfacere pentru produsele sale sunt Uniunea Europeana (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania si Romania), Statele Unite, Israel si Coreea de Sud.

Pe de alta parte, peste 400 de vranceni vor ramane fara slujbe din luna decembrie, dupa ce patronii s-au vazut nevoiti sa-si restranga activitatile, ca urmare a crizei economice. Astfel, numai luna trecuta, sase angajatori din judet care isi desfasoara activitatea in domenii precum constructii, prelucrarea lemnului si servicii au comunicat Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Vrancea ca in cursul lunii noiembrie vor disponibiliza 416 angajati. Aceeasi situatie apare si in Olt, unde sase firme din judet vor renunta la un numar total de 346 de salariati. In agricultura se vor face disponibilizari la Agromec Visina, Agromec Scornicesti, Longin Serbanesti, Agromec Bucinisu. In domeniul confectiilor textile vor fi disponibilizari in acelasi judet la Carlotex Caracal, iar in constructii – la Concis.

Tot ca un efect al crizei economice este resimtita si decizia companiei Kraft Foods de a inchide, pana la sfarsitul anului 2009, fabrica de ciocolata din Brasov, cei 440 de angajati urmand sa fie disponibilizati. Fabrica Poiana din Brasov a fost deschisa in 1995, printre brandurile produse aici fiind Poiana, Africana sau caramelele Sugus.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat un program al Guvernului de crestere economica si a locurilor de munca, in contextul crizei financiare internationale. Planul este construit, potrivit primului-ministru, pe trei coordonate – oameni, firme si sistem bancar. Tariceanu a precizat ca se are in vedere alocarea a minimum 10 miliarde de euro in urmatorii patru ani pentru a-i investi in zonele economice esentiale pentru viitorul romanilor.
„Oamenii sunt asadar prima noastra prioritate. Guvernul meu intelege ca pentru a reusi trebuie sa avem incredere in romani. Tot ceea ce am reusit in ultimii patru ani s-a bazat pe principiile liberale, libertatile individuale, economia de piata libera si libera initiativa. Am introdus cota unica de impozitare si alte masuri liberale prin care am reusit sa cream o clasa de mijloc puternica si sa asiguram cresterea economica”, a spus el.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.