Creierul si varstele

Creierul si varstele

0 259

Niste cercetatori americani au stabilit, in urma studiilor asupra a 72 de subiecti intre 23 si 80 de ani, ca la varste diferite creierul reactioneaza diferit.
Se intelege ca inaintarea in varsta reduce rapiditatea in reactie a acestui organ, mai ales dupa varsta de 40 de ani.
Studiul s-a desfasurat simplu si in felul urmator: cei 72 de subiecti au fost pusi sa apese cu degetul aratator cat de repede pot, pe o masa. In timpul acesta activitatea cerebrala le era scanata. Astfel s-a putut constata ca, intre doua apasari, viteza este cea mai mare la subiectii de varsta adolescentei, incepand sa scada cam de pe la 40 de ani.
Aceasta viteza este data de calitatea invelisului de mielina, mielina fiind substanta care imbraca fibrele nervoase. Cu trecerea anilor , aceasta substanta se deterioreaza putin cate putin, ca sa spunem asa.
Insa cercetatorii completeaza, afirmand ca aceasta stare nu este obligatorie daca fiecare individ isi intretine capacitatea cognitiva a creieruluiprintr-o gimnastica cerebrala regulata – chiar si numai prin dezlegarea de cuvinte incrucisate, dar si prin alte asemenea ocupatii care sa tina creierul tot timpul „in priza” – precum si printr-o alimentatie echilibrata si sanatoasa, mai ales bogata in omega 3.
In lipsa unor asemenea elemente, mai ales dupa 40 de ani si cu inaintarea in varsta, intervin tot mai dese stari de deprimare, cu urmarile neplacute care se cronicizeaza. Slabeste puterea de reactie si reflexele sunt tot mai lente, mai ales daca si fizicul este neglijat si tinut departe de eforturile fizice. De aceea este indicata alaturarea activitatilor fizice cu cele de exersare a creierului pentru a mentine spiritul cat mai multi ani tanar.
Si, pentru ca limba, coordonata de creier, ma mananca uneori, stau si ma intreb: oare ce viteza de reactie au creierele unor politicieni imbuibati cu tot ce este nesanatos, atat fizic, cat si moral? Caci rezultatele activitatii lor se vad, ei parand ca apasa cu osardie aratatorul cand e vorba de persoana proprie, in schimb abia il misca in interes obstesc.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.