Romanii, sondati din condei!

Romanii, sondati din condei!

0 275

Cica sondajele de opinie se fac pe nu stiu ce esantion reprezentantiv format din o mie doua sute si nu stiu mai cate persoane, alese aleator… Asa se explica faptul ca din discutiile zilnice purtate cu diversi, din ceea ce aud intamplator pe strada, la vecini, la colegi, cunostinte nu-mi iese niciodata ca in sondaje. Niciodata nu am avut de-a face cu o mie si ceva de persoane de-a valma si sondate aleator. Si totusi, nu stiu de ce, mi se pare ca pulsul “strazii” e mai relevant decat sondajele, care au inceput s-o ia pe coclauri. De pilda, un sondaj de opinie dat publicitatii de AGERPRES spune ca romanii s-ar prezenta la vot in proportie de 43%. Fara miza prezidentialelor (pentru prima data din 1989 incoace despartite de parlamentare) si cu o fauna de candidati, dintre care multi ilustri necunoscuti si multi ilustri cunoscuti care ar fi trebui sa-si vada de treaba lor in show-bizz, ce sa caute romanii la vot? Nu vad de ce 43% dintre ei ar renunta la sfanta leneveala in fata televizorului, in favoarea exercitiului de origami de la urne, pentru a incearca, prin impaturirea buletinului de vot, sa scoata din bucatica de hartie stampilata ce stiu eu ce pasare maiastra. Oricat ai indoi, ai plia, ai sifona artistic, nu poti scoate mai mult decat bagi. E o lege a naturii, pe care n-o inteleg si sondorii. Ei stiu una si buna, ca romanii mor de nerabdare sa voteze si ca sunt ravasiti de binefacerile uninominalului (de care politicienii au avut grija sa-si bata joc la greu) si ca doua puncte: 29% vor o alianta PSD-PC-PNL-UDMR, 26% o alianta PD-L-PSD-PC-UDMR, 25% o alianta PD-L-PNG-CD-UDMR si 14% o alianta PSD-PC-PNG-CD-UDMR-14%. Si acum sa analizam: desi toti au preferinte, doar 43% se duc la vot. Daca se duc la vot aia cu PSD-PC-PNL-UDMR si aia cu PSD-PC-PNG-CD-UDMR, care insumeaza fix, dar fix, 43%, vom avea o alianta PSD-PC-PNL-UDMR-PNG-CD rezultata din 100% voturi de unde reiese ca pedelistii stau acasa, ca nu le mai place de Elena Udrea. In paranteza fie spus, intre cele doua aliante mentionate e o diferenta de 14 procente si un partid, PNG-CD, care la locale a luat 3%.
Analizand pe de alta parte, 51% dintre romani (ooops, deci mai mult de jumatete plus unu), adica 26% plus 25%, vor alianta PSD-PC-PNL-UDMR- PNG-CD. Intre cele doua grupuri care impreuna alcatuiesc majoritate e o diferente tot de un partid, tot PNG-CD si de doar un procent. Teoretic, mai venim de-acasa, practic sa-I spuna Centrul de Monitorizare a Alegerilor Parlamentare lui mutu` ca 43% dintre romani se duc la vot si toti stiu ce alianta ar vrea. In realitate, chiar daca n-am sondat esantionul reprezentativ, treaba e asa:
80% dintre respondentii mei au doar cuvinte licentioase de spus despre votul din 30 noiembrie, sustinand ca niciunul dintre candidatii din colegiul lor nu-i reprezinta si ca le-au fost bagati pe gat. Nasol de ei si misto de aia din Dabuleni, pe de-o parte ca pepenii aia dulci si tarcati cresc la ei si pe de alta parte ca aia n-au dubii, il voteaza in corpore pe Geoana, care a zis ca daca il voteaza pe el “pensionarII VA AVEA pensii decente” si “tinerII VA avea conditii mai bune”. E bine ca Geoana candideaza la Dabuleni, ca am auzit ca acolo nu-i obligatoriu acordul subiectului cu predicatul.
Revenind la respondentii mei, cei mail multi habar nu au cu cine voteaza, daramite sa mai spuna la marele fix ce alianta prefera (afara de alianta coruptie, bataie de joc, prostie, care i-a cucerit definitiv si n-ar vrea s-o opreasca brutal din treaba). Nu pot sa nu ma intreb cum arata esantionul ala din comunicatul AGERPRES.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.