Tampa – rezervatia gunoaielor

Tampa – rezervatia gunoaielor

0 286

Muntele Tampa, simbol al orasului si care este aproape complet imbratisat de Brasov, e pe cale sa fie sufocat de gunoaie. Sute si sute de peturi, pungi de plastic si hartii de tot felul, astea sunt componentele principale ale decorului pictat de vizitatorii muntelui. In aceasta categorie intra si turisti din tara, dar, din pacate, si foarte multi brasoveni. Pentru acestia din urma rusinea murdaririi acestei rezervatii naturale ar trebui sa fie dubla, pentru ca doar un nesimtit scuipa prin casa sa si arunca toate cele nefolositoare pe jos.
De ani si ani de zile acest munte, pe care istoria Brasovului si-a pus amprenta, este declarat rezervatie naturala. Si aceasta datorita florei si faunei pe care le adaposteste, unele specimene fiind unicate absolute.
De-a lungul timpurilor Tampa a suferit sub cateva incendii devastatoare, a adapostit in seaua sa o cetate, a suportat, scris cu pini si brazi, numele Stalin – iarna se mai vad unele urme in partea din spate – si suporta, aproape zilnic pasii turistilor, unii calcand nemilos, prin comportament, potecile care o strabat.
De padurea Tampei se ocupa Regia Autonoma „Kronstadt”, din punct de vedere silvic, astfel ca angjatii regiei curata muntele doar de copacii batrani sau bolnavi si de uscaturi, fara a-si extinde activitatea si asupra gunoaielor lasate de nesimtirea unor oameni. Si asta pe buna dreptate.
Si atunci cine ar trebui sa aiba grija de restul curateniei?
Este drept, din cand in cand se mai abat elevi, in grupuri organizate, de strang gunoaiele lasate de oameni. Dar, se pre, acest lucru este insuficient fata de ritmul de poluare cu gunoaie.
Si ne putem intreba: cine ar trebui sa faca pe aici curatenie?
Raspunsul este fara dubii: Primaria, in colaborare cu cei din CJ. In acest sens cei doi sefi brasoveni ar trebui sa lase cearta la o parte si sa organizeze curatirea muntelui, intai de gunoaiele materiale, apoi de gunoaiele umane, care le produc pe primele. Iar acest lucru se poate face lesne, prin infiintarea unui corp special de gardieni ai muntelui, cu misiunea de a veghea asupra pastrarii Tampei, cu tot ce are ea, ca un colt curat al naturii si un important plaman al Brasovului.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.