Timis – Conace si castele (1)

Timis – Conace si castele (1)

0 293

Asociatia “Ariergarda” din Timisoara (AAT) doreste infiintarea unui centru de cercetare si promovare a turismului cultural din vestul tarii, dar si conservarea unor monumente patrimoniale, in conditiile in care turistii straini sunt foarte interesati de orice colt de natura.
Prof. univ. Daniel Vighi, presedintele AAT, a declarat pentru AGERPRES ca pe lista monumentelor cu valoare de patrimoniu, pe care “Ariergarda” doreste sa le promoveze, se regasesc trei castele si 14 conace din Timis, 14 castele in judetul Arad si 11 in Hunedoara, in Timis fiind retrocedate doua conace, dar celelalte edificii ramanand in proprietatea primariilor din localitatile pe a caror raza se afla.
“Am vazut, in vara aceasta, ca strainii sunt foarte interesati si de frunzele de loboda care cresc printre langa ruinele unor obiective istorice de la noi, in vreme ce autoritatile locale nu sunt in stare sa puna in valoare un monumente de patrimoniu”, a spus Vighi.
Daniel Vighi si-a exprimat regretul ca cele doua cladiri retrocedate au fost lasate de noii proprietari in paragina, terenul de sub conace fiind mai valoros si profitabil ca afacere imobiliara, decat pentru a se investi in renovarea acestora si exploatarea lor ulterioara ca obiective turistice.
“Ceea ce se intampla la noi este un fenomen unic in Europa: sa ai castele si conace si sa le privesti cum se ruineaza, in loc sa faci ceea ce trebuie pentru revitalizarea lor. Niciunul dintre castelele si conacele din judetul Timis nu este complet renovat. Gradul lor de degradare variaza intre 50 si 70 la suta”, spune Vighi.
Un astfel de obiectiv, foarte putin cunoscut, este fostul Castel al Palarierului de la Periam, transformat, acum, in fabrica de palarii.
In anul 1865, Johann Wohl producea palarii manual, pentru intaia oara, in Periam, acestuia urmandu-i Johann Rudach, care pune bazele fabricii de palarii de aici. In anul 1890, Primaria si Breasla Mestesugareasca din Periam au stabilit amplasamentul viitoarei fabrici de palarii, ce-l avea ca principal actionar pe Ioan Korber. Infiintarea propriu-zisa a fabricii a avut loc in anul 1892, sub denumirea de “Korber – Fabrica de palarii si closuri”.
Pana in anii ’50, Fabrica de palarii din Periam avea parteneri importanti in Europa, dar a fost nationalizata in 1948, iar cladirea a intrat in patrimoniul statului.
In prezent, fostul Castel al Palarierului este revendicat de o persoana din Alba.
“La Foeni, castelul a fost distrus de primarie, care l-a dotat cu termopane. La Carani, conacul a intrat in proprietatea unui foarte prosper om de afaceri, care il lasa sa se degradeze”, spune Daniel Vighi.
Actualul Camin Cultural din Foeni este, de fapt, un monument istoric. Castelul familiei Mocioni a fost construit in 1812, fiind o resedinta impresionanta.
In timpul Revolutiei din 1848, maghiarii au devastat domeniul din Foeni, provocand imense pagube. Domeniul a reintrat in proprietatea familiei, fiind rascumparat de Andrei Mocioni. In 1869, acesta s-a retras din viata politica, petrecandu-si ultimii ani de viata aici, alturi de sotia sa, Laura Cernovici, si de socrul sau, baronul Petru Cernovici.
In 1880, domeniul Foeni a fost lasat sotiei si altor urmasi. Dupa anii 90, un nepot al lui Mocioni, Antoniu, a rascumparat castelul si a amenajat aici Casa de Cultura.
Daniel Vighi spera ca, in cativa ani, proprietarii acestor monumente sa devina constienti de faptul ca trebuie sa le renoveze si sa le consolideze, o prima etapa fiind arhivarea lor.
Arhivarea acestor obiective va avea in vedere o componenta foto, una audio, care va cuprinde elemente de istorie orala, destine ale proprietarilor, istoria castelelor si a conacelor, legende si destine ale unor oameni ai locului, si o componenta de arhivare, prin scanarea cartilor, ilustrarea lor in presa vremii, a cartolinelor, a timbrelor, a fotografiilor vechi cu castele si conace.
In paralel, va fi creat un website, care va ilustra baza de date si o va pune la dispozitie impreuna cu toate informatiile istorice si turistice, respectiv locatii, trasee, informatii utile, cu traducere in engleza, germana, franceza si maghiara. De asemenea, vor fi create albume si carti, cuprinse sub numele generic “Povestile castelelor si ale conacelor”.
Proiectul se va desfasura in colaborare cu Masteratul Management al Resurselor culturale al Facultatii de Litere din Universitatea de Vest Timisoara (UVT) si cu studenti din cadrul Facultatii de Arte Plastice ai UVT.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.