Cine face ordine in piata en gros Brasov? (II)

Cine face ordine in piata en gros Brasov? (II)

0 259

Daca am aratat in episodul trecut cum este administrata aceasta piata, cu gunoaie cat muntele, materiale si morale, ia sa vedem cam cine vinde pe acolo.
Mai „la fundeni” gasesti taranii mici producatori, majoritatea de prin judetele Dambovita, Giurgiu sau Buzau, dar si din alte cateva de peste munti, care nu au timp sa stea, din diferite motive, pe la tarabe ca sa-si vanda marfa si prefera sa o dea la un pret mai mic, dar sa ia „banul gramada” si sa plece la treburi.
Ceilalti, care au locuri, ai putea spune „de veci” mai in fata – iarna, vara, de cand s-a infiintat aici locatia – sunt tigani din Ramnicelu-Buzau. Ei si formeaza majoritatea vanzatorilor in aceasta piata, dominandu-i activitatea. Si asta intr-un sens neplacut.
Mai intai ca au reinviat viata de satra, cu toate mizeriile ei, in buna colaborare cu proprietarul locului si restaurantului, unde au grija de dever.
Cum reusesc sa se mentina aici in felul acesta?
Ei au fost goniti din alte orase ale tarii, orase ale caror edili au mai multa grija de urbe decat de interese de familie, si s-au aciuit pe aici, unde clima pare mai blanda.
Nu se poate spune ca nu au acte, in sensul certificatelor de producator, acte care au si fost ridicate la recentul control mai de doamne ajuta, Si s-a constatat ca suprafetele agricole pe care le au in posesie pe la Ramnicelu, conform documentelor, insuma cat vreo doua judete, cel putin.
Si este si normal sa aiba, scriptic, asemenea suprafete, atata vreme cat ei vand marfa zilnic cu tonele. Caci ei cumpara, dimineata de dimineata, pana pe la orele 7,00, toata marfa multor producatori agricoli care vor sa scape cat mai repede de ea ca sa plece, pentru ca apoi sa o revanda clientilor cu mici magazine, cu SRL-uri, AF-uri sau PF-uri si alte asemenea, din judetul Brasov si din cele limitrofe, mai ales Covasna.
Se intelege ca mai adauga ceva la pret, ca sa scoata si ei un ban, pe care il si scot cu prisos, astfel avand cum „sa unge” ce si unde trebuie.
Autoritatile brasovene, care au intreprins „razia” cu putine saptamani in urma, au luat legatura cu factorii de raspundere din Ramnicelu, pentru a vedea cum de au fost eliberate, de catre primaria de acolo, asemenea certificate de producator pentru imense suprafete in posesie. Raspunsul te da gata. S-a facut acest fals in acte pentru rezolvarea problemelor etniei tiganilor, ca sa aiba si ei o ocupatie si sa-si castige „o paine”. Lasand la o parte actul penal, se pare ca pica si primarialilor din Ramnicelu ceva firimituri din cozonacul pe care il mananca tiganii din en grosul brasovean, caci ei nu se sfiesc, in conditiile aratate mai sus, sa stabileasca preturi mult mai mari decat cele cu care au achizitionat marfa la prima ora.
Grupul acesta de tigani, descris mai sus, se ocupa cu legumele.
Fiind sezon de fructe de toamna, o alta sleahta de tigani, acestia fiind din Candesti-Buzau, se ocupa de strugurii pentru vin, caci sunt destui amatori care vor sa-si faca licoarea aceasta cu propriile manute, dupa proprii metode, acasa.
Nici acestia nu au, practic, asemenea suprafete de vie incat sa vanda zeci de tone pe sezon. Acesta ar fi un aspect. Iar al doilea aspect, oarecum ilar, este faptul ca niciun cumparator nu pleaca nemultumit de achizitii, si asta pentru ca vanzatorii au darul sa-l convinga ca ce au cumparat este exact soiul de struguri dorit, chit ca sunt acelasi soi. Fraierii pun botul si inghit galusca.
Iar din toata aceasta afacere tiganeasca, inafara falsului in acte, mai apare si evaziunea fiscala, pentru ca niciunul din acesti magraoni nu plateste impozitul cuvenit statului.
Cine e de vina si ce masuri vor fi luate de catre autoritati?
Asteptam raspunsurile.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.