Medicamentele biologice si efectele secundare

Medicamentele biologice si efectele secundare

0 270

Aproape 25% dintre medicamentele biologice vandute din 1995 in SUA si Europa au provocat efecte secundare uneori grave care au obligat autoritatile sa emita avertismente la putin timp dupa comercializarea lor, potrivit unui studiu publicat marti, relateaza AFP.
Dintr-un total de 174 de medicamente biologice (anticorpi, enzime…) care au fost autorizate in perioada ianuarie 1995 – iunie 2008, autoritatile au emis 82 de masuri de reglementare legate de probleme de siguranta pentru pacienti. Aceste masuri au vizat 41 dintre aceste tratamente, circa 23,6%.
Masurile cuprind 46 de avertismente scrise legate de riscuri pentru sanatatea pacientilor in SUA si 17 in Uniunea Europeana, precum si 19 avertismente legate de situatii grave, numite ‘black boxes’.
Cu toate acestea, niciunul dintre medicamentele care au facut obiectul unor avertismente nu a fost retras de pe piata.
Dintre cele 174 de medicamente biologice, 136 au fost autorizate in SUA, 105 in Europa si 67 pe ambele coaste ale Atlanticului.
Perioada medie dupa care o masura legata de riscul pentru sanatatea pacientilor a fost luata este de 3,7 ani, indica autorii acestui studiu publicat in ultimul numar al Journal of the American Medical Association (JAMA). Principalul autor al studiului este Dr Thijs Giesen de la Universitatea Ultrecht din Olanda.
Medicamentele vizate de avertismente sunt in special Humira, Remicade, Rituxan, Erbitux si Natrecor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.