Vineri e liber la urcat in Turnul Bisericii Negre

Vineri e liber la urcat in Turnul Bisericii Negre

0 209

Vineri, glasul clopotului cel mare din turnul Bisericii Negre va tuna timp de 10 minute peste oras. Asa cum face de 150 de ani la marile momente din viata comunitatii de la poalele Tampei, pe care a scandat-o fara incetare de la construirea si montarea sa in turn. Reprezentantii Comunitatii Evanghelice din Brasov vor sa marcheze in acest fel aniversarea unui secol si jumatate de la inaltarea clopotului in turnul bisericii. In 1858, clopotul era turnat din 6 tone de cositor in fata Portilor Vechi ale orasului. Un car tras de patru perechi de boi l-adus apoi pana sub zidurile bisericii. Trei zile incheiate le-a luat brasovenilor din acele vremuri sa-l urce la 155 de metri inaltime. De aici, din turnul Bisericii Negre, glasul sau cavernos rasuna peste casele brasovenilor cu pretul efortului a nu mai putin de 8 clopotari, care trageau din rasputeri de franghiile groase.
Astazi, mecanismul care il face sa rasune este actionat electric, dar asta nu il face sa sune mai putin melodios. In ciuda dimensiunilor sale impresionante, cel mai mare clopot din Transilvania este ruda apropiata a vestitei orgi care a facut faima Bisericii Negre.
Clopotul este ornat cu inscriptii gotice. Alaturi de celebra deviza a carturarului Johannes Honterus – Vigilate et pregate! (Vegheati si rugati-va!) – se afla si inceputul unui cantec coral al lui Martin Luther, reformatorul german „Cetate tare-i Dumnezeu si arma aparatoare”, care se canta frecvent la slujbele evanghelice..
Maine, brasovenii vor avea ocazia poate unica in viata de a urca in turnul Bisericii Negre si de a vedea de aproape gigantica piesa de cositor. Actiunea este programata sa se desfasoare intre orele 9 si 17, completata de un concert de orga intre orele 12:30 si 13:15.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.