Circul Piturca

Circul Piturca

0 261

Niste pinguini dintr-o tabara de sculptura in gheata au prins vestea pataniei antrenorului nationalei Romaniei cu DNA-ul si s-au pus pe-un ras care a zguduit un sfert din gheturile antarctice,lucru pe care oamenii de stiinta l-au pus pe seama incalzirii globale.
Cangurii australieni se joaca, in timpul liber, de-a DNA si menirea sa.
Iar niste ursi polari umbla prin tinut cu o valiza, gasita pe un vas esuat, in care au inghesuit un milion sapte sute de mii de solzi de peste, ca sa vada ce o sa pateasca.
Astea sunt cateva din ecourile starnite de retinerea lui Victor Piturca pe scara avionului de catre procurorii DNA cu spirit din plastelina.
Piturca a fost adus in birourile DNA in vestitul caz „Valiza” pentru favorizarea infractorului. Bietii politisti, care ii insoteau pe procurori, n-au stiut, saracii, unde sa-i ceara antrenorului sa le traga un autograf: pe camasa sau pe tocul pistolului. Iar procurorii isi lipisera falcile cu picaturi „Corega” – alea de lipit dintii falsi sa nu-ti cada cand ramai cu gura cascata la minunile din Romania de azi – ca sa para mai furiosi si sa nu izbucneasca in ras.
Poate par marginit cand imi pun intrebarea: ce i-a apucat pe astia? Dar niciodata, in niciun domeniu, nu s-a mai pomenit ca o premiere sa fie interpetata drept infractiune grava: dare si luare de mita. Inseamna ca, de la seful statului si pana la ultimul gunoier, toti sunt infractori cand iau prima de Pasti sau de Craciun pentru ca si-au facut (relativ) bine treaba.
Da, daca Becali ar fi dat banii ca studentii clujeni sa se lase batuti, ar fi fost altceva. Dar banii urmau sa fie dati in caz de victorie si sa-i imboldeasca spre asa ceva. Adica spre plus, nu spre minus, asta practicandu-se in toata lumea si in toate domeniile, chiar si la pensionari, carora li se acorda un ajutor de inmormantare, cu intelesul „bine ca ati murit, sa mai scapam de o pensie”.
Este ciudat cum acesti procurori – sau suprapusii lor – au mintea atat de scurta ori si-o scurteaza ei, incat sa joace rolul celor convinsi ca afacerile se fac asa cum s-au petrecut lucrurile la Cluj, la inceputul verii.
Caci daca Gigi Becali ar fi intentionat sa dea fix acei bani echipei universitare, nu se apuca sa-i plimbe prin Cluj la mare vedere, balanganind clopote. Cand te duci la operatie, nu strigi de la intrarea in spital: „Doctore, taie-ma frumos si ai atata sau atata in plic”.
Personal sunt convins ca Becali a plusat, cu acea valiza, ca sa acopere cine stie ce cacialma, altfel stia el sa actioneze fara miros.
Iar faptul ca se face atata tam-tam dovedeste rolul pe care DNA trebuie sa-l joace in mersul afacerilor din tara, pentru ca asemenea cercetari – ma gandesc la cele serioase, pe care institutia ar trebui sa le intreprinda – nu s-ar face cu muzica data la maxim.
Ne mai putem indoi la ce a fost infiintat DNA-ul?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.