Cluj: 14 milioane pentru re-educarea romilor

Cluj: 14 milioane pentru re-educarea romilor

0 218

Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi a anuntat, la Cluj, demararea unui program european in valoarea de 14 milioane de lei prin care sute de romi din Transilvania vor putea invata meserii, vor primi burse sociale, iar elevii vor fi ajutati sa nu abandoneze scoala.
Proiectul „Sutinerea dezvoltarii comunitatilor de romi din regiunile de dezvoltare Nord-Vest si Centru” finantat din Fondul Social European, urmareste infiintarea, in 36 de comunitati de romi, de firme – persoana fizica autorizata sau SRL – pentru a oferi servicii de consiliere si orientare profesionala pentru 900 de romi, precum si pentru a organiza cursuri de calificare profesionala pentru 750 de membri ai comunitatii.
Un alt aspect al proiectului este acordarea de burse sociale pentru 150 de elevi care prezinta risc de abandon scolar.
Meseriile pe care le vor invata romii sunt constructor, lucrator in comert, coafor, zidar, pietrar, tencuitor sau fierar-betonist, acestea fiind cele mai cerute pe piata muncii, potrivit Newsin.
La proiect participa Centrele Regionale de Formare Profesionala a Adultilor din Cluj si Brasov si Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca, iar durata de desfasurare este trei ani, intre 2009 si 2011, dupa cum informeaza NewsIn.
Directorul Centrului Regional de Formare Profesionala a Adultilor Cluj, Adrian Tinis, a afirmat ca in cadrul proiectului au fost stabilite o serie de criterii de selectie.
Astfel, comunitatile care pot fi incluse in proiect trebuie sa includa aproximativ 20 la suta romi, iar gradul de migrare a populatiei sa fie scazut.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.