Romanii: familia trebuie sa aiba grija de batrani si copii !

Romanii: familia trebuie sa aiba grija de batrani si copii !

0 244

Romanii pastreaza atitudini si valori traditionale cu privire la relatiile dintre generatiile unei familii si sprijinul pe care trebuie sa si-l acorde reciproc, arata un studiu recent realizat de INS.
Pe de o parte, rolul familiei este considerat mult mai important decat al statului in ingrijirea persoanelor in varsta si a copiilor, dar pe de alta parte, in privinta ajutorului financiar pentru diferite categorii defavorizate, statul este considerat ca principala sursa de sprijin: 51,4% dintre respondenti considera ca sprijinul financiar pentru varstnici este care ar trebui sa revina statului. Acelasi lucru este valabil pentru 84,8% dintre romani in cazul sprijinului financiar pentru tinerii cu copii care traiesc sub nivelul de subzistenta.
Majoritatea romanilor cred ca tinerii ar trebui sa-si asume raspunderea pentru:
• ingrijirea parintilor (89%),
• sa le ofere sprijin financiar cand se confrunta cu dificultati (82,5%),
• sa-i ia pe parinti sa locuiasca la ei cand acestia nu se mai pot ingriji singuri (71,1%).
In aceeasi tendinta se inscriu si opiniile romanilor despre rolul bunicilor in ingrijirea nepotilor: acestia ar trebui sa aiba grija de nepotii lor daca parintii acestora nu pot sa o faca (71,1%) si sa acorde la nevoie ajutor financiar copiilor lor adulti (72,9%).
In plus, tinerii din Romania nu se grabesc sa se desprinda de caminul parintesc: ei devin independenti mai tarziu in viata comparativ cu perioada socialista. Amanarea parasirii casei parintesti a crescut in medie cu 2 ani atat pentru femei, cat si pentru barbati.
Aceasta orientare catre valorile traditionale si adoptarea unor comportamente conservatoare, in ciuda contactului cu valorile din lumea vest-europeana pot fi determinate de lipsurile si incertitudinile materiale cu care se confrunta indivizii, cum ar fi lipsa unor servicii specializate dedicate varstnicilor si copiilor si dificultatile tinerilor de a¬-si permite o locuinta separata.
Rezultatele studiului „Generatii si Gen” au fost dezbatute in cadrul seminarului „Tineri si varstnici – model traditional de relationare” organizat miercuri, 8 octombrie, de Fondul ONU pentru Populatie.
La seminar au participat sociologi, psihologi, demografi si autoritati. Specialistii au analizat datele brute obtinute de Studiu pentru a identifica tendinte sociale si a le folosi la elaborarea de masuri care sa pregateasca Romania pentru tendinta clara de scadere si imbatranire a populatiei.
Rezultatele cercetarii Generatii si Gen stau la baza unei serii de seminare tematice, seminarul „Tineri si varstnici – model traditional de relationare” fiind al treilea dintre ele

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.