Comisia parlamentara a deliberat: Ceausescu nu a avut conturi secrete in straintate

Comisia parlamentara a deliberat: Ceausescu nu a avut conturi secrete in straintate

0 266

Comisia de “detectivi” numiti de Parlamentul Romaniei pentru cerceta conturile secrete ale lui Ceausescu, a prezentat, la inceputul saptamnii, raportul. Lasand la o parte hilaritatea situatiei, cand niste lucruri care terbuiau puse la punct imediat dupa 1989, sunt analizate la dupa aproape 20 de ani, este intersanta concluzia: Ceausescu n-a avut conturi secrete. Poate ca n-a avut el in persoana, poate au fost niste conturi ale statului roman, ori poate ale baietilor destepti din perioada aia, de care putina lume a stiut. Faptul ca abia acum s-a pus problema e ciudat. Pai dupa ce se goleste farfuria, poti sa spui ca acolo n-a fost nimic! Si fraier o fi ala de a mnacat tot sa recunoasca!
Si metodele de investigatii sunt interesante. Comisia stat de vorba cu membri ai administratiei din perioada ceausista, cu angajati ai Bancii de Comert Exterior si cu jurnalisti care au investigat acest subiect. Consternant. Pai cine sa recunoasca astfel de lucruri? Pe cine crede comisia tampit? In niciun caz pe aceia care au avut acces la conturi si au putut face anumite manvre, atunci cand a fost posibil. Oamenii aia nu sunt dintre cei care spun “un secret, da` sa nu-l spui la nimeni”, aia duc secretele in groapa. Si uneori, pentru certitudine, sunt trimisi destul de repede la ea. Colac peste pupaza, au venit si marturiile deputatului conservator Dragos Dumitriu si ale deputatului PRM Anca Petrescu, aceasta din urma arhitect al Casei Poporului, care au sustinut de la tribuna parlamentului ca Nicolae Ceausescu a fost un om cinstit si serios, mult mai cinstit decat „hotii care misuna astazi printre noi si se bucura de privilegii si imunitate”. Neindoielnic. Ceausescu nu avea nevoie sa fure. Avea la picioare tot ce voia. Aici nici macar nu despre asta era vorba, ca Ceausescu ar fi delapidat. Ideea era ca anumite persoane sus-puse au avut acces la niste fonduri si dupa ce au dus pe cele mai inalte culmi comunismul au inceput a cladi capitalismul. In fine, nu stim si nu vom sti niciodata.
Ce ar fi fost mai usor de aflat si mai interesant, nu s-a incercat, anume sa se afle ce s-a intamplat cu patrimoniul UTC, al sindicatelor, al PCR. Asta ar fi fost mai usor de aflat. Dar cum noii baieti destepti si-au insusit bani, hoteluri, tabere, terenuri, despre asta nu comentam. Mai bine cautam “conturi secrete”. Si dam raportul ca “sa traiti, nu le-am gasit, care va sa zica ele nu exista”.

Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.