Moartea unui artist

Moartea unui artist

0 221

O stea care s-a nascut printre Carpati s-a dus sa apuna. Este Radu mamii Romania si omul pe care romantele si cantecele de petrecere l-au marcat ca pe sufletul imbracat in port popular.
Omul s-a nascut in anul 1944, pe 25 ianuarie, in Persinarii de Dambovita. Dupa aceea a urmat, tot ca om si cand i-a venit vremea, liceul „Enachita Vacarescu” din Targoviste, urmand Scoala Populara de Arta a acelor vremuri. Dupa care a inceput sa imbrace hlamida de zeu al muzicii reprezentand sufletul poporului roman.
Cei apropiati lui spun ca in ultima vreme nu se mai exprima prin cantec, o durere, probabil atat fizica, din cauza unei boli, cat si psihica, din cauza bolii natiunii, facandu-l sa fie tot mai retras.
Medicii sositi la fata locului au incercat sa-l resusciteze, dar fara rezultat. Si suntem vaduviti astfel de ceva ce simteam, fara constientizare, dar imbrancindu-ne spiritual ascultandu-l, intamplator sau nu, de frumusetea existentei romanesti.
Trecand spre cele lumesti ale existentei, notam discografia sa , care cuprinde primele inregistrari, dar si ceea ce a urmat: „Mai Lenuta, treci-i dealul”, „De-ar fi mandra fata buna”, dupa care se nasc „M-am nascut printre Carpati”, „Cantece si balade din tara novicilor”, „Romante si cantece de petrecere”, „Haulite”.
In perioada 2000 – 2004 l-a muscat sarpele sa se bage in politica, devenind deputat in ograda PRM, fara insa a exista in magariile polotice.Caci era daruit muzicii
Acuma nu mai exista printre noi, si imi pare rau ca nu i-am spus ca este cel mai mare interpret al baladei „Radu mamii”.
Ma doare, dar o sa-mi treaca. Pentru ca toti cei care au stiut sa-l cunoasca – ii citez aici pe Ionela Prodan, Sofia Vicoveanca, Veta Biris – ce explicatie iubiti la o colaborare cu Maria Tanase?
Aceasta acum existenta trecuta a colaborat cu voci cunoscute romanilor: Maria Ciobanu, Ionela Prodan, Elena Merisoreanu, Sofia Vicoveanca, si cat maruntisi nu ar mai fi!
Acuma, oricum, existenta a se impune o lacrima langa lumanarea care se cere nestinsa spre neuitare, este inconfundabila spre eternitate. Il rugam pe Dumnezeu sa-i dea si odihna, dupa zbuciumul pamantean.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.