Statele din zona Euro intervin pentru salvarea sistemului bancar

Statele din zona Euro intervin pentru salvarea sistemului bancar

0 308

Duminica, reprezentantii celor 15 tari din Zona Euro, s-au intalnit la Paris, in cadrul unei reuniuni de urgenta privind criza economica. Liderii europeni au convenit de comun acord ca statele sa intervina pentru sustinerea financiara a bancilor, astfel incat acestea sa nu se prabuseasca.Ei au promis sa garanteze imprumuturile intre banci pana la sfarsitul anului 2009 si, de asemenea, au decis sa investesca bani in acestea prin cumpararea de actiuni preferentiale.
Proiectul de document stabileste, totodata, dreptul guvernelor de a inlocui active de calitate scazuta cu titluri de stat.
”Astept un plan ambitios, coordonat care sa aduca solutii”, a declarat seful statului francez si presedinte in exercitiu al UE, Nicolas Sarkozy, inaintea inceperii reuniunii.
”Aceasta reuniune are drept scop sa decida asupra unei actiuni coordonate comune pentru zona euro, in asa fel incat in urmatoarele zile fiecare tara sa poata adopta masuri menite sa duca la o stabilizare a pietelor financiare si care sa nu discrimineze (nicio tara)”, a declarat la randul sau cancelarul german Angela Merkel.
”Ceea ce a facut Marea Britanie este foarte important si noi trebuie sa tinem cont de experienta” ei, a declarat si cancelarul austriac Alfred Gusenbauer, la sosirea sa la Paris, referindu-se la planul adoptat la inceputul saptamanii de premierul britanic Gordon Brown pentru salvarea sistemului bancar britanic. Marea Britanie va acorda o finantare de 35 de miliarde de lire sterline (44,5 miliarde de euro) celor mai mari patru banci ale tarii, HBOS, Royal Bank of Scotland (RBS), Lloyds TSB si Barclays, potrivit cotidianului britanic TimesOnline. Potrivit unei surse guvernamentale, statul ar putea ajunge actionar majoritar la HBOS, cu 70%, respectiv Royal Bank of Scotland cu 50%.
Hotararile adoptate duminica la Paris vor fi supuse atentiei celor 27 de membri ai UE la un summit ce va avea loc aceasta saptamana.
Se spera ca in urma intalnirii de la Paris, pietele financiare, care au inregistrat saptamana trecuta cea mai puternica prabusire din istoria lor, sa isi revina.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.