Premiul Nobel 2008 pentru chimie

Premiul Nobel 2008 pentru chimie

0 244

Premiul pentru realizari deosebite in domeniul chimiei a revenit in acest an cercetatorilor din SUA Osamu Shimomura, imigrant din Japonia, precum si cetatenilor americani Martin Chalfie si Roger Tsien. Acestia au descoperit, la o specie de meduze, o proteina fosforescenta care permite sa se urmareasca desfasurarea si activitatea unei celule in orice organism. Aceasta marcare luminoasa, nedaunatoare organismului,
este deja curent folosita in biologie, permitand pana acuma obtinerea a sute de mii de rezultate, printre care si in domeniul studierii cancerului.
Shimomura a fost primul care a izolat din meduza fosforescenta Aequorea victoria proteina fluorescenta verde (PFV). Japonezul, care nu a dorit sa-i schimbe cetatenia dupa imigrare, a lucrat din anul 1980 si pana la pensionare, in 2001, la Laboratorul de Biologie Marina din Woods Hole (Massachusetts)
Martin Chalfie (Universitatea Columbia – statul New York) a reusit sa transfere gena proteinei in alte organisme si astfel sa le coloreze si pe acestea.
Roger Tsien (Universitatea California din San Diego) a creat primele din multele variante ale PFV.
In legatura cu acestea, Oliver Griensbeck, de la Institutul Max Planck, spune: „Aceste ‘unelte’ sunt fantastice si ne-am acomodat perfect cu ele si aplicarea lor in cercetarile noastre.” Iar secretara permanenta a comitetului de acordare a premiului Nobel pentru chimie adauga: „Raspandirea acestei descoperiri este azi atat de mare, incat nu poti rasfoi vreo revista de specialitate fara sa nu dai peste noi aplicari ale descoperirii.”
Iata cum stiinta face pasi tot mai rapizi inainte, sa speram ca spre folosul pur uman si pasnic al omenirii.
Astazi se va acorda premiul Nobel 2008 pentru literatura, chiar in ziua aniversarii mortii fondatorului acestui premiu, Alfred Nobel.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.