Cei mai albastri ochi s-au stins

Cei mai albastri ochi s-au stins

0 292

Lumea filmului a pierdut inca una dintre cele mai mari legende ale sale, Paul Newman. Acesta a incetat din viata vineri, in urma unui cancer la plamani, in varsta de 83 de ani, dupa cum a anuntat sambata purtatoarea sa de cuvant, M.Tomlianovici. Ultimele ore de viata le-a petrecut inconjurat de familie si prieteni.
Necrutatoarea boala a fost detectata la sase luni dupa ce a sarbatorit, cu sotia sa Joanne Woodward, in ianuarie,nunta de aur.
Paul Newman a fost nominalizat pentru Oscar, de-a lungul carierei sale, de zece ori, trofeu pe care l-a obtinut in 1987 pentru rolul din filmul „The Color of Money”, cu un an inainte fiindu-i conferit un premiu de onoare pentru intreaga sa activitate artistica, urmand apoi in 1994 un Oscar pentru angajamentul sau social.
Newman a jucat, de-a lungul carierei sale,alaturi de staruri de prima marime ale Hollywoodului, cum ar fi Elizabeth Taylor, Lauren Bacall, Tom Cruise, Tom Hanks sau Robert Redford, cu ultimul stralucind in „Butch Cassidy si Sunndance Kid”. De neuitat raman filmele anilor ’50 si ’60, cum ar fi „Cineva, acolo sus, ma iubeste”, „Dulcea pasare a tineretii”, „Hombre” si inca multe altele.
Inafara filmului Paul Newman era cunoscut si prin pasiunea sa pentru cursele automobilistice, in care s-a implicat si ca participant direct (de pilda pe circuitul de la Daytona),precum si in implicarea lui in activitati politice, de partea democratilor. Arta culinara, prin produsele marca „Newman’s Own”, i-au adus milioane de dolari, cu care a finantat, printre altele, si o tabara de copii bolnavi de cancer. Era deasemenea angajat in miscarea pentru drepturile omului si in cea pentru controlul inarmarilor.
Paul Newman s-a stins din viata pe proprietatea sa din Westport – Connecticut, inchizandu-se astfel pentru totdeauna cei mai albastri ochi intalniti pe ecrane.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.