Facturi aberante

Facturi aberante

0 494

De data aceasta nu este vorba de facturi la intretinere, cu cifre mari, acestea regasindu-se la consumul de apa dintr-un imobil din buricul targului,in Piata Sfatului,unde o persoana, locuind intr-o garsoniera si fiind toata ziua plecata la serviciu – acolo are asigurate toate conditiile pentru intretinerea „salubritatii” personale – este nevoita sa plateasca zeci si zeci de lei lunar pentru o apa pe care nu o consuma.Si in aceeasi situatie se gasesc si ceilalti locatari ai imobilului,fie ca locuiesc intr-o singura camera,fie ca au mai multe la dispozitie.
Interesandu-ma despre ce este vorba,am aflat ca,mai acum un an si ceva,s-au intreprins lucrari la conducta de apa care asigura lichidul vital in imobilul purtand numarul 1 in Piata Sfatului.Si de atunci locatarii – am discutat cu mai multi dintre ei – se plang de sumele pe care le au de platit Regiei Apa.
Ce este ciudat in toata treaba asta e faptul ca ceasul (contorul) care masoara consumul de apa in acel imobil se afla in beciul cladirii alaturate,colt cu Muresenilor,si in care fiinteaza un local public.
Nu doresc sa acuz proprietarii localului ca „ciupesc” din apa vecinilor, insa pozitionarea contorului iti pot naste idei de vrajmasie.
Locatarii au intervenit cu cereri si reclamatii pe la sfinti mai mari si mai mici si cu diferite resoarte,fara insa a reusi sa li se rezolve problema,acesti „sfinti” jucand fotbal cu pisica moarta si trimitandu-i pe petitionari de la Anna la Caiafa,care,se intelege,se spala pe maini si se sterge cu reclamatiile cel putin pe ele.Oare chiar in asemenea hal de delasare au ajuns institutiile noastre in relatiile cu publicul,incat angajatii lor sa nu fie in stare ca,in caz ca solutionarea problemei nu le intra in atributiuni,macar sa scrie cateva randuri indrumatoare spre cei ce au respectiva competenta?
Din pacate pentru locatarii – cel putin pentru unii dintre ei – respectivului imobil neregulile nu se opresc aici.Sistemul in care este calculat consumul de apa al fiecaruia mi se pare arhaic si depasit.O persoana,mostenind „functia” de la mama sa,imparte suma de pe factura Regiei Apa pe cate persoane locuiesc in imobil,apoi inmulteste cu cati membri are o familie si incaseaza banii fara a elibera,cum este firesc si legal,o chitanta.Nu o invinuiesc nici pe aceasta persoana de tendinte de „ciubucareala” sau favorizare a unora in detrimentul altora – se stie ce viata este intr-o asemenea colectivitate,cu simpatii si antipatii – dar daca respectiva persoana nu are competenta (nu spun ca poate nu o duce capul) sa faca asemenea calcule? Si cine i-a incredintat sarcina aceasta cu gust oficial? De ce nu exista in acel imobil ceva asemanator unei asociatii de proprietari? Si de ce nu se elibereaza chitante?
Pe deasupra mai apare inca o soparla:unii locatari – din cele 16 sau 17 apartmente si garsoniere – si-au montat apometre.Dar uite ca nu se tine cont de ele si se merge pe vechiul sistem de calcul.Inseamna ca,se pare,exista totusi anumite interese ale celor care se opun unui calcul modern al consumului de apa,ceea ce nu prea este legal.
Este oare greu de adunat unu si cu unu? Caci situatia este de neconceput intr-o societate moderna cum o catalogheaza autoritatile,centrale si,mai ales,locale,pentru Brasov.
Sa speram ca acest semnal va fi auzit de cei in drept si se vor lua masurile necesare care se impun in asemenea cazuri.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.