Forestierii cer Parlamentului sa adopte rapid noul Cod Silvic

Forestierii cer Parlamentului sa adopte rapid noul Cod Silvic

0 505
ASFOR, asociatia care reprezinta interesele silvicultorilor, sustine ca tergiversarea discutarii acestei legi, intocmita vreme de 5 ani, va duce sectorul in colaps. Asociatia Forestierilor denunta continuarea taierilor ilegale de arbori, monopolul care s-ar putea crea, dar si dreptul de preemtiune pe care si-l aroga industria de mobila.
In conditiile in care actualul climat din domeniul silvic este incert, forestierii dezvaluie ca taierile ilegale prolifereaza. Singura posibilitate de stopare a acestor defrisari abuzive este adoptarea cat mai rapida a noului Cod Silvic.
Potrivit presedintelui Asociatiei Forestierilor din Romania, Nicolae Tucunel, neadoptarea rapida a Codului silvic produce pagube insemnate prin inchiderea unor firme din domeniu si prin pierderea a mii de locuri de munca. Nicolae Tucunel spune ca exista insa si prevederi cu care firmele de exploatare a lemnului nu sunt de acord, cum ar fi dreptul de preemtiune al fabricantilor de mobila.
Asociatia se pronunta impotriva concentrarilor si a monopolului care ar putea sa apara, ca si impotriva dreptului de preemtiune pe care ar putea, in mod discriminatoriu, sa-l aiba industria de mobila, pentru ca aceasta nu consuma decat 5-6% lemn din tot ce au acestia materiale in procesul lor de productie.
Presedintele Klaus Iohannis a intors legea in Parlament pentru ca aceasta contine prevederi care nu sunt conforme cu legea concurentei. Reprezentantii forestierilor cer insa ca modificarile necesare sa fie facute cat mai repede si legea adoptata pentru stoparea taierilor ilegale.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.