Romania prezinta deficit de …miere

Romania prezinta deficit de …miere

0 372

Romania a obtinut in 2007 si 2008 cele mai slabe productii de miere din ultimii 20 de ani din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACAR), Eugen Zorici, prezent la primul targ de miere al Bucurestilor.
„Intr-un an normal productia de miere se situeaza intre 15.000-20.000 de tone, dar pentru 2008 nu cred ca vom depasi 10.000 de tone de miere, desi estimarile INS si ale Ministerului Agriculturii sunt intotdeauna mult mai ridicate”, a spus Zorici.
Principala nemultumire a apicultorilor se leaga de pretul mic de valorificare pe piata externa si de consumul redus de miere al romanilor. Desi mierea romaneasca este foarte apreciata pe piata externa, pretul de valorificare este mic si mai mult de 70% din productie pleaca la export.
„Procesatorii din UE, in special cei din Germania, unde se face de fapt pretul, acorda preturi mult mai mici, in comparatie cu cele pe care le ofera apicultorilor din propriile tari, acesta fiind si un mijloc de protectie pentru apicultorii lor. Romanii se plang ca primesc doar 1,5-2 euro pe kilogram cand aceeasi miere o regasesc pe raft in Germania la 8-10 euro kilogramul”, a explicat presedintele ACAR.
Anul trecut, cantitatea de miere produsa in Romania nu a depasit 11.000 de tone, aceasta fiind la jumatate fata de statisticile Ministerului Agriculturii care au anuntat 21.000 de tone si sub datele prezentate de Institutul National de Statistica – 16.000 de tone.
Principalele judete unde se regasesc cele mai multe familii de albine sunt Valcea (sud), Mures (centru), Arad si Bihor (vest).
La nivel national, sunt inregistrati 40.000 de apicultori, din care mai mult de jumatate sunt membri ACAR.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.