Fizicienii pornesc azi pe urmele Particulei lui Dumnezeu

Fizicienii pornesc azi pe urmele Particulei lui Dumnezeu

0 279

Printre alte indeletniciri, savantii se ocupa frecvent si cu demontarea teoriilor si scenariilor panicarde despre sfarsitul lumii. Elucubratiile isterice milenariste sunt desfiintate de oamenii de stiinta cu argumentele ratiunii; fanteziile despre cataclisme si semne rau-prevestitoare fac deseori obiectul muncii acestora.
Maine, insa, e o zi speciala. Chiar oamenii de stiinta – ingineri si fizicieni, in acest caz – sunt acuzati ca risca sa provoace sfarsitul lumii, in cel mai indraznet experiment incercat vreodata. La granita dintre Franta si Elvetia, undeva la 100 de metri sub Muntii Alpi, se afla cel mai mare accelerator de particule construit vreodata pe Pamant, botezat Large Hadron Collider (LHC). Acesta va fi pus in functiune maine, in incercarea cercetatorilor de a afla ce s-a petrecut in urma cu 13,7 miliarde de ani, in primele secunde dupa Big Bang, gigantica explozie care a dus la nasterea Universului.
Cu ajutorul imensei masinarii LHC, specialistii pornesc de fapt pe urmele „particulei lui Dumnezeu”, bosonul sau particula Higgs, denumita astfel in onoarea fizicianului Peter Higgs de la Universitatea din Edinburgh, care, acum mai bine de 40 de ani, a sustinut existenta ei. Particula Higgs, considerata un element crucial in fizica particulelor – veriga lipsa in procesul de formare a Universului – ar fi purtatoarea campului invizibil de forta care a dat masa Universului si care a facut posibila viata.
Zvonurile despre sfarsitul lumii, pe care l-ar putea antrena acest experiment fara precedent, sunt generate de temerea mai multor oameni de stiinta ca operatia de accelerare la viteza luminii a unor pachete de protoni in laboratorul de sub Muntii Alpi ar provoca aparitia unor gauri negre, care vor sfarsi prin a devora Universul.
Acceleratorul (LHC), la care au lucrat timp de 10 ani circa 6.000 de fizicieni si ingineri din 20 de tari, este cel mai mare proiect stiintific al ultimelor decenii.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.