Din nou rabie in judet

Din nou rabie in judet

0 393

La Rasnov,la doi pasi de Brasov,rabia,aceasta afurisita boala care,fara tratament,nu iarta,si-a aprins un nou focar.Nu este primul si nici ultimul,nu numai in judetul nostru,ci si in tzara.
Este general cunoscut faptul ca aceasta boala se raspandeste prin muscatura unor animale contaminate,de obicei salbatice si a caror arie de miscare este greu controlabila.Dar si cele domestice,infectate si netratate la timp sau,de obicei, eutanasiate,pot raspandi maladia,mai ales prin cainii vagabonzi sau pisicile traind in semisalbaticie pe langa locuintele oamenilor.
Ceea ce este periculos in asemenea cazuri e faptul ca,daca omul matur se mai fereste de intalniri cu asemenea animale,copiii lasati nesupravegheati la joaca si dornici de a pune mana pe asemenea animale o pot patzi.Ei,apropiindu-se,in naivitatea lor, de animal, nu-si dau seama de pericol, putand fi muscati sau zgariati.Tot din naivitate si,mai ales,de frica vreunei batai,nu spun parintilor patania,cautand sa o ascunda cat mai bine.Apoi,dupa cateva zile,uite ca apare si
beleaua,greu de indreptat in asemenea conditii,caci doar un tratament aplicat imediat dupa muscatura isi dovedeste efectul pozitiv.
De aceea este de dorit ca parintii,repet,sa-si supravegheze copiii,mai ales in mediul rural.
Tot in mediul rural apar,de obicei,si focarele de rabie,pentru ca animalele domestice din acest
mediu circula mult mai liber decat cele de la oras,cu toate ca,la Brasov,impletirile salbaticie – civilizatie pot da mult de furca,mai ales in cartierele Schei,Noua,Racadau sau chiar partea Centrului Istoric aflata la poalele Tampei.Se stie ca printre casele acestor locuri salbaticiunile se plimba nestingherite,mai ales noaptea,intrand de multe ori in contact cu animalele de curte,de la care apoi boala se poate raspandi.
Ca prin paduri rabia este greu de controlat se datoreaza si dezorganizarii sistemului silvic, prin masivele retrocedari si renuntarea la structurile de paza si protectie,adica ocoalele silvice si padurarii care supravegheau miscarile din fondul forestier.
Mai mult,defrisarile masive efectuate nu intotdeauna conform legilor de noii proprietari au dus si la dezorganizarea vietii animalelor salbatice,haituite de soarta sa-si caute noi habitate si devenind astfel mult mai agresive si greu controlabile.Iar daca animalele domestice pot fi usor tratate prin vaccinare,ce se intampla prin paduri seamana cu un incendiu prost stins:nu mai arde aici,dar izbucneste dincolo.
„Incendiul” rabiei la Rasnov este pe cale de a fi localizat si stins,un lucru pozitiv.Dar apare negativul acestei poze prin intrebarea:oare unde va izbucni urmatoarea flacara a rabiei?
De aceea este bine ca toti cetatenii,ca au sau nu animale pe langa casa,sa se supuna recomandari- lor specialistilor,nu atat din cauza amenzilor,ci mai ales din simpla constiinta civica.Poate asa se vor diminua efectele acestui blestem.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.