Scoala anului 2020 nu va mai avea profesori, ci … roboti

Scoala anului 2020 nu va mai avea profesori, ci … roboti

0 314

Intr-un articol aparut pe CNN, viitorul scolii este prezentat altfel: fara manuale si fara profesori.
Elevii vor invata ajutati de un robot, capabil sa „citeasca” expresiile fetei si reactiile oamenilor.
Robotii-profesori, numiti, pe scurt, ITS (Intelligent Tutoring Systems) sunt capabili sa ofere o educatie personalizata, adaptata la fiecare elev in parte, si sa primeasca feedback, fara niciun „ajutor” uman. Cu noua tehnologie de recunoastere a fetei, insa, elevii vor putea sa interactioneze cu profesorii lor roboti, la fel cum o fac acum, cu cei umani.
„Profesorii ITS dezvoltati pana in prezent sunt deja profesori mai buni decat dascalii incepatori, cei care nu au deloc experienta. […] Modul traditional a fost dovedit de multe ori ca fiind unul dintre cele mai proaste metode de a invata pe cineva. E mult mai bine pentru un elev sa interactioneze direct cu profesorul”, declara specialistul Olney, citat de CNN.
Un avantaj major al noilor tehnologii, deloc de neglijat, este ca profesorul robot este extrem de eficient din punct de vedere al costurilor, potrivit lui Jim Ong, inginer la o companie producatoare de softuri inteligente, destinate in primul rand pregatirii soldatilor americani. Ong este convins ca lumile virtuale vor fi mai eficiente pentru educatie decat mediul natural. “In viata de zi cu zi, nu avem parte in fiecare moment de experiente educative. Iar tehnologia ofera elevilor de zece ori mai multa experienta, in comparatie cu metodele traditionale”, mai spune el.
Cu toate acestea, spune si David Cavallo, noile metode vor fi destul de greu de introdus in scoli. “Nu tehnologia este partea mai greu de realizat. Cel mai dificil este sa ajutam institutiile sa se schimbe si sa se adapteze, sa accepte noile posibilitati. Avem nevoie de viziune si de dorinta de schimbare”, a declarat acesta.
Oricum, expertii sunt de acord ca tehnologia este cheia catre progresul educatiei si sunt convinsi ca robotii vor avea un rol tot mai important in procesul de invatare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.