Sunt domenii in care cresc si salariile!

Sunt domenii in care cresc si salariile!

0 304

Industria extractiva, energia, transporturile si telecomunicatiile au inregistrat cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca in trimestrul doi, comparativ cu primul trimestru al anului, potrivit Institutului National de Statistica.
Fata de trimestrul I 2008, cresteri semnificative ale indicelui trimestrial al costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) au avut loc in activitatile din industria extractiva (32,68%), energie electrica si termica, gaze si apa (25,5%), transport, depozitare si comunicatii (16,77%), intermedieri financiare (14,27%) si sanatate si asistenta sociala (13,13%). Scaderi s-au inregistrat in activitatile din administratia publica (0,80%) si invatamant (0,76%).
In trimestrul II 2008, cresterea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 8,94%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 9,76%. Cresterile inregistrate de cele doua componente – pentru indicii in forma bruta (neajustata) – au fost de 9,11% si respectiv 9,75%.
Indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut, in trimestrul al doilea, cu 9,14% fata de trimestrul precedent si cu 21,84 la suta fata de acelasi trimestru al anului anterior.
In forma bruta (neajustata), fata de aceleasi perioade de comparatie, cresterea a fost de 9,26%, respectiv de 21,82%.
Comparativ cu trimestrul doi al anului trecut, cele mai mari cresteri anuale ale indicilor trimestriali ai costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) se observa in activitatile de sanatate si asistenta sociala (46,26%), invatamant (38,23%) si energie electrica si termica, gaze si apa (32,22%). Cresterea cea mai mica a avut loc in activitatea de intermedieri financiare (6,72%), urmata, la distanta apreciabila, de cea din hoteluri si restaurante (15,19%).
Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent – indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 21,71%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 21,72 la suta. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat cresteri de 22,26%, respectiv 22,16%.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.