Padurea din Sacele este pusa la pamant

Padurea din Sacele este pusa la pamant

0 262

Padurea din Sacele este pe cale de disparitie. Potrivit statisticilor oficiale, rromii din orasul brasovean sunt principalii raspunzatori pentru taierea ilegala a mai bine de o suta de hectare de padure. Insa realitatea din teren arata ca aproape cinci sute de hectare au fost pradate in ultimii ani de rromi.
Afacerea cu lemn prospera si ca urmare a faptului ca aproximativ 20 de gatere din zona cumpara permanent lemnul de brad si fag, furat pentru cherestea.
In fata acestei situatii critice, autoritatile spun ca nu exista iesire. Rromii nu se tem nici de amenzi, nici de inchisoare, nici de dosarul penal, cu atat mai mult cu cat in ultimii 15 ani un singur hot de lemn din Sacele a ajuns dupa gratii.
Situatia este departe de a fi rezolvata cu atat mai mult cu cat, din lipsa de interes, si cantonul de paza si pepiniera din Sacele care producea un milion de puieti anual au ajuns in paragina.
Cu toate acestea, Prefectura Brasov intentioneaza ca de saptamana viitoare sa inceapa razii de proportii.
Rromii au reusit sa-si castige o clientela loiala si serioasa datorita preturilor pe care le practica. In mod normal, un metru cub de lemn de foc se vinde cu 60-70 de lei. Rromii vand insa cu 30-40 de lei.
Singura solutie este aplicarea legii fara niciun fel de clementa, fara indulgenta. Cam 80% din dosarele penale se pierd in instanta.
De asemenea, in luna iulie a acestui an, s-au dat 243 de amenzi in valoare de 190.000 de lei, dar au ramas doar pe hartie, deoarece numai 1% sunt platite.
In ultimii 15 ani, un singur rrom a fost condamnat la detentie si a ajuns in inchisoare pentru furt de lemn.
„Acum doua saptamani am avut colegiu prefectural si am cerut situatia cu defrisarile din tot judetul. Cea mai afectata zona este Sacele. Majoritatea defrisarilor provin din sustrageri de arbori. In total, in ultimii ani s-au defrisat 100 de hectare de padure.
In 2007 au fost sustrasi 7000 de metri cubi de lemn, dar 80% din aceasta cantitate a fost recuperata si valorificata. 80 de hectare au fost reimpadurite, dar versantii sunt inca goi, deoarece arborii cresc incet si este nevoie de timp. In 2007 s-au constatat si sapte infractiuni, pentru care s-au facut dosarele penale si s-au aplicat sanctiuni de 102.866 de lei.Vom avea o intilnire cu jandarmii, cu politia si cu primarii pentru a identifica toate locurile cu probleme. Vom suplimenta patrulele in zona pentru a limita aceste furturi. Impreuna cu Electrica si cu Inspectoratul Teritorial de Munca vom face controalele si la gaterele din zona. Vineri vom stabili planul de actiune”, a declarat Szakal Andras, subprefectul Brasovului, citat de cotidianul Adevarul.
Ca sa fie bun pentru cherestea, trunchiul de copac trebuie sa aiba un diametru de cel putin 35-40 de centimetri.
Pentru a ajunge la astfel de dimensiuni, un copac are nevoie de 20-30 de ani, asa ca faceti d-voastra socoteala!

S.M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.