Pareteneriat Sinca Veche – Iskenderun, absenteism enorm in scolile din Turcia

Pareteneriat Sinca Veche – Iskenderun, absenteism enorm in scolile din Turcia

0 690
Scoala Gimnaziala din Sinca Veche este inclusa intr-un proiect Erasmus + menit sa inlature abandonul scolar. Partener in program este directoratul turc din Iskenderun, care se confrunta cu un absenteism enorm: doar 22 de elevi din 1500 vin regulat la scoala. Ca sa-i atraga la cursuri, profesorii au amenajat un spatiu de relaxare, ii duc la cinema sau le organizeaza intalniri cu absolventi care au devenit doctori sau ingineri. La Sinca Veche, majoritatea elevilor provin din medii sarace si absenteaza pentru ca sunt pusi de parinti sa munceasca in gospodarie.
Nu numai Romania se confrunta cu o rata mare de abandon scolar, ci si unele regiuni din Turcia.
Este si motivul pentru care s-a creat un parteneriat intre Scoala  Gimnaziala din Sinca Veche si doua scoli din Iskenderun. Elevii turci nu vin la scoala pentru ca nu vad importanta educatiei si prefera sa stea acasa. Ca sa-i atraga la scoala directorii s-au gandit sa amenajeze in interiorul scolii un spatiu de relaxare, cu calculatoare, internet, acvariu si alte obiecte interesante pentru elevi. La fel de eficiente sunt si recompensele, care dau rezultate. Dupa ce le-au promis copiiilor ca ii duce la cinema, din 1500 de elevi au venit la scoala 150 de elevi. Tentatiile vor continua, cu un pranz servit in gradina scolii. Directorii s-au gandit chiar sa aduca absolventi care au ajuns doctori sau ingineri in fata elevilor, drept model.
Din cei 530 de elevi de la scolile Sinca Veche, Persani si Sercaita, cam 20 % lipsesc frecvent. Majoritatea provin din familii sarace, pentru care o mana de ajutor in gospodarie conteaza foarte mult. Cei mai multi elevi absenteaza pentru a merge la padure, pe camp sau cu animalele.
In acest proiect se va incerca atragerea copiiilor din Sinca, prin infiintarea unui centru de relaxare asemanator cu cel din Turcia, organizarea unor excursii si alte beneficii. Insa cel mai important este ca ei sa inteleaga importanta scolii pe termen lung, spune Silviana Cioceanu, inspector scolar activitati educative  ISJ Brasov
Elevii de gimnaziu de la Sinca Veche vor ajunge vineri la Brasov, unde vor lua parte la activitati educative realizate de organizatia „Salvati Copiii”, partenera si ea in program. Urmeaza mai multe intalniri oficiale iar pana in toamna anului 2016, cand se va incheia programul Erasmus +, finantat de Comisia Europeana, initiatorii spera ca abandonul scolar sa fie redus semnificativ.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.