Incidenta tuberculozei, cea mai mare din Europa in Romania

Incidenta tuberculozei, cea mai mare din Europa in Romania

0 663
Gaseste, trateaza, vindeca toate cazurile de tuberculoza! Este sloganul Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Tuberculozei care a fost marcata pe 24 martie. Romania ocupa din pacate  primul loc din Europa in ceea ce priveste numarul de cazuri de tuberculoza. La Brasov cifrele are o incidenta mai mica in ultimii ani, mai ales in cazul copiilor.
Anul trecut s-au inregistrat 15 cazuri noi de tuberculoza la copii cu varste intre 0 si 14 ani, fata de 35 inregistrate in 2013. Si numarul de cazuri noi la adulti este in scadere – in 2014 au fost diagnosticate 158 persoane fata de 189 cu un an inainte. La nivelul intregii tari, insa, tuberculoza este una din problemele de sanatate publica. Tuberculoza este provocata de un bacil, care afecteaza cel mai des plamanii si se raspandeste de la o persoana la alta prin aer. Cand oamenii cu tuse TBC pulmonara stranuta sau tusesc, imprastie particule de saliva, care propaga germenii TBC in aer. O persoana care inhaleaza acesti germeni se poate infecta. Asa ca cei care au simptome este neaparat nevoie sa fie consultati de medici specialisti.
In ultimii ani, tot mai des, medicii au recunoscut ca in unele cazuri microorganismele ies invingatoare in lupta cu medicamentele. Nici formele grave de tuberculoza nu mai pot fi tratate cu antibioticele existente, spune dr. Georgeta Negoita, de la Compartimentul de Evaluare si Promovarea Sanatatii, DSP.
In cazul imbolnavirii, tratamentul este de lunga durata, de sase sau de noua luni, iar  pentru vindecarea completa trebuie respectat sfatul medicului. Chiar daca dupa cateva saptamani starea de sanatate se imbunatateste simtitor specialistii instista sa nu se renunte la tratament. Fara un tratament adecvat, pana la doua treimi din oamenii bolnavi cu TBC pot muri.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.