ROMANI CELEBRI MANDRIA NATIONALA SE MAI INVATA IN SCOALA?

ROMANI CELEBRI
MANDRIA NATIONALA SE MAI INVATA IN SCOALA?

1 635

Costel Busuioc, un personaj devenit „celebru” in Romania pentru evolutia sa intr-un concurs muzical de amatori dedicat imigrantilor din Spania, a fost pentru o seara cel mai cunoscut roman al momentului!Si va ramane in memoria noastra colectiva inca mult timp… L-a felicitat si Presedintele tarii, iar ministrul Culturii, mai degraba comerciant decat muzician, s-a grabit sa-i acorde tardiv o bursa la Bucuresti. S-au inghesuit si cateva partide sa-i castige bunavointa, mizand pe un eventual succes electoral.
Cata lume stie insa ca exista, in diverse domenii, cu adevarat mari somitati internationale, cum ar fi, de exemplu, arhitectul Vlad Simionescu, unul dintre specialistii de seama in domeniul constructiilor de mare inaltime, avand realizari exceptionale in strainatate.
Celebrul arhitect Vlad Simionescu este fiul academicianului Nicolae Simionescu, unul din importantii specialisti in biologie celulara. Dupa ce si-a terminat liceul la New York, unde se aflau parintii sai, a preferat sa urmeze studiile de arhitectura la Institutul „Ion Mincu”, din Bucuresti. De doua ori primeste „Premiul Uniunii Arhitectilor”, cea mai inalta distinctie profesionala acordata in Romania (in anii 1986 si 1988) si este apoi premiat la „Bienala Internationala de Arhitectura de la Venetia”.
Bucurandu-se de o oferta a renumitei firme „Cesar Pelli & Associates Architects” (numarul unu in domeniul constructiei zgarie-norilor!), a lucrat la proiectul celui mai inalt turn din lume, in Chicago. Apoi, in anul 1991 a participat la cel mai important Concurs de arhitectura al secolului trecut, pentru construirea celor doi zgarie-nori gemeni din capitala Malaeziei. Impreuna cu firma „Cesar Pelli”, a castigat acest proiect spectaculos, lucrand pentru definitivare doi ani intr-un ritm infernal de 14-15 ore pe zi, cu o singura saptamana de concediu pe an!
Cum se stie, cele doua turnuri „Petronas” sunt inalte de 452 de metri, avand circa 800.000 de metri patrati suprafata construita si o parcare ce poate adaposti aproape 5.000 autovehicule! In complexul comercial se afla un Atrium Oval, a carui cupola se inalta pe sase etaje si a fost, de asemenea, proiectata exclusiv de Vlad Simionescu.
Dar cea mai mare realizare a arhitectului roman in legatura cu fabuloasele turnuri gemene din Kuala Lumpur este insa podul suspendat „Sky Bridge”, situat la etajul 42 intre cele doua cladiri, la 170 m inaltime! Constructia este o adevarata performanta arhitectonica si a fost proiectata in exclusivitate de arhitectul roman: o pasarela lunga de 57 m si pe inaltimea a doua niveluri!
Am prezentat pe unul din „arhitectii de frunte ai secolului trecut”, incercand sa reamintim un mesaj care ar trebui sa ne onoreze: doua cunoscute universitati britanice, efectuand un recent studiu despre creativitatea si inventivitatea diverselor natii, incluzand si performante personale ori realizari de seama, ii situau pe romani pe primele cinci locuri in lume! Cu atat mai intristator citim prin diverse publicatii articolase bascalioase despre… „poporul mioritic din Carpati” si despre „Romanica-mititica”.
Asa sa fie oare? Va propunem o discutie deschisa despre noi, ca romani, intre care sunt destui ce se desconsidera, ori se umilesc moral pana la autoflagelare. Sa fi disparut mandria nationala?

COMENTARII

  1. Am vizitat la Kuala Lumpur cele doua turnuri Petronas și am rămas surprins sa aflu de la ghid numele arhitectului Vlad Simionescu. Kuala Lumpur are multe construcții monumentale dar turnurile Petronas sunt mândria capitalei Malaeziei. Spunând ghidului malaiezian că sunt din Romania m-a felicitat pentru realizarea deosebita a arhitectului Simionescu. In jurul turnurilor se afla un parc și un glob pământesc imens unde exista o placa strălucitoare unde era trecut și numele arhitectului roman. Cei care vorbesc urat despre țara lor sunt deobicei persoane inculte care au o pregătire precară. Vor sa iasă cumva în evidenta vorbind prostește despre ceeace nu cunosc.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.