Sfintii 40 de mucenici din Sevastia

Sfintii 40 de mucenici din Sevastia

0 480

Povestea lor se petrece in secolul IV cand crestinii adesea erau pedepsiti pentru credinta lor.


Sfintii 40 de mucenici din Sevastia erau cu totii ostasi in armata romana stationata in Sevastia Armeniei, de fel din zona Asiei Mici (Capadocia), in timpul imparatului Liciniu (308-324). Conducatorul militar al lor se numea Agricola, un aspru luptator impotriva crestinilor. Afland ca un grup de 40 de ostasi din subordinea sa refuza sa se inchine idolilor, fiind crestini, le ordona sa-si lase credinta. In numele celor 40 a raspuns Chirion, cel mai mare in grad dintre ei: “Cum am luptat si am biruit pe vrajmasi, pentru imparatul pamantesc, tot asa vom lupta si pentru Imparatul ceresc, impotriva vrajmasilor Lui.” Neputand sa-i convinga sa renunte la credinta in Hristos, Agricola ordona ca cei 40 de tineri ostasi sa fie obligati sa intre – dezbracati – in lacul Sevastia, care era in acea perioada a anului aproape inghetat. Unul dintre ei nu a rezistat si a iesit din lac dar, intrand in baia calda cu care erau ademeniti cei din lac, a murit. Numarul mucenicilor s-a completat cu unul dintre temniceri care, vazand taria martirilor, s-a declarat si el crestin si a intrat in lac, alaturi de ceilalti. Dupa ce au fost scosi din lac, martirilor li s-au sfaramat gleznele, fiind apoi arsi de vii. Dintre cei 40 de mucenici sunt cunoscute numele lui Kirion, Candid, Domnes, Isihie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Evtihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaic, Leontie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudien, Meliton si temnicerul Aglae.


Din credinta populara:



  • In traditia populara ziua de 9 martie continua sa reprezinte, prin multe obiceiuri – ritualul focurilor, menite a atrage duhul blind la primaverii, lustratiile prin apa si foc, inaugurarea simbolica a unor activitati umane, practici divinatorii, o sarbatoare a reinvierii naturii, a regenerarii anului la inceput de primavara, o trezire din amorteala si nepasarea pacatului la curatare purificatoare si datatoare de viata noua si sfinta in Iisus Hristos Domnul nostru.

  • In unele parti ale Moldovei, si mai ales ale Munteniei exista obiceiul ca oamenii si mai ales copii sa iasa in ziua celor 40 de Sfinti si sa bata cu batele sau cu maiul in pamant ca sa intre gerul si sa iasa caldura, zicand:

” Iesi caldura din pamant,


?? Intra tu frig in pamant!”.



  • Credinta este ca incepend din acesta zi inceteaza gerul ci si gheata incepe sa se topeasca si sa se duca pe ape.

  • In Bucovina, se obisnuieste ca oamenii si in special tinerii sa faca cate o matanie pentru fiecare sfant, sau, dupa cum spun unii, chiar cate 40 de matanii pentru fiecare sfant, si aceasta pentru ca sa dobandeasca multi ani, sa fie sanatosi in decursul anului si mai ales pentru ca sa afle bani ascunsi in pamant.

  • ?La tara, se fac focuri mari, in ograzi, ca sa se incalzeasca spiritele martirilor.

  • Femeile se uita prin ochiul sitei ca sa-si vada copiii morti.

  • Se spune ca atata vin cat bea cineva la Mucenici, tot atata sange nou se va adauga peste an. De aceea se crede ca e bine ca fiecare sa bea 40 de pahare de vin.

  • E bine sa faci dragoste, ca tot anul iti merge bine.

  • Cine nu tine sarbatoarea zace 40 de zile.

  • Babele Vrajitoare isi incep acum anul de facaturi si descantece pentru luarea manei din casa, de la vite si de la om. Tot din aceasta cauza se zice ca: In ziua de 40 de Sfinti e bine nu numai de a prinde, ci chiar si de a fierbe si a manca 40 de pestisori sau chitici.

?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.