UN OM FANTASTIC ( XII )

UN OM FANTASTIC ( XII )

0 216

UN? OM? FANTASTIC? ( XII )


?


5.


?


Pe cat de zadarnica fusese intrevederea cu baronul de Couville, cu atat mai simplu se desfasurara, putin mai tarziu, lucrurile cu agentul imobiliar Pierre Muerrli. Intors la hotel, Thomas il suna si ii explica pe scurt ce dorea, adica suma de 750.000 franci elvetieni contra garantiei reprezentate de actiunile DESU.


“ Nimic mai mult ?” intrewba Pierre Muerrli in nemteasca guturala folosita in Elvetia.


“ Nu, atat imi ajunge “, spuse Thomas si gandi:nimic nu trebuie exagerat.


Agentul veni la hotel, un tip rosu la fata, robust, cam din topor. Un om de actiune.


A doua zi se proceda la intocmirea, la notar, a urmatorului act:


?


??????????? Domnul Wilfried Ott, industrias din Duesseldorf,se angajaza sa ofere, la o participatie de trei sferturi de milion franci elvetieni, o dobanda de opt procente. Participatia va fi restituita cel tarziu la data de 9 ( noua ) mai 1959, la miezul noptii.


??????????? Domnul Pierre Muerrli, agent imobiliar din Zuerich, se oblige ca pana la aceasta data sa lase neatens depozitul de actiuni constituit drept garantie de domnul Ott.


??????????? Domnul Muerrli are voie, in caz de nerestituire a participatiei la data convenita, sa dispuna dupa bunul plac de aceste valori.


?


Thomas si Muerrli se prezentara, cu contractul in buzunar, la Banca Centrala. Aici se confirmaautenticitatea chitantei de deposit.


Dupa aceea avu loc, in biroul domnului Muerrli, predarea unui cec in valoare de 717.850 franci elvetieni, participatia minus cheltuieli diverse si dobanda de opt procente pe doi ani.


Astfel isi facu rost Thomas de 717.850 franci elvetieni. Cum s-ar spune: cat ai zice peste ! Acest capital urma, timp de doi ani, sa fie rulat; in mai 1959, la termen si correct, sa fie restituit; actiunile contrafacute sa fie scoase din deposit, rupte si aruncate in closet si trasa apa dupa ele. Ca urmare, toti vor fi in castig, nimeni in pierdere, ba mai mult: nimeni nu va observa vreodata manevra asta.


Da, da, ce simplu functioneaza asa ceva, cand asa ceva functioneaza.


?


( va urma )


?


( traducere si adaptare dupa “ Es muss nicht immer Kaviar sein “ )


?


Dan Bota


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.