Insolatia, un pericol pentru sanatate

Insolatia, un pericol pentru sanatate

0 245

Oricat ne-am stradui, oricui i se poate intampla sa stea prea mult in soare sis a faca insolatie. Insolatia este un accident provocat de caldura excesiva. Iata cateva masuri de prim ajutor in cazul in care trebuie sa tratati aceasta afectiune.


?


Ce este insolatia?


Insolatia este o supraincalzire a corpului, datorata expunerii prelungite la soare, in orele de varf, fara nici o protectie. De asemenea, insolatia poate aparea atunci cand temeratura corpului este mult prea ridicata ca urmare a unei supraincalziri ambientale, atunci cand organismul transpira foarte mult si nu este hidratat cu suficiente lichide.


Insolatia poate sa puna in pericol viata persoanei afectate deoarece temperatura corpului poate ajunge si pana la o temperatura de 40 grade C, fara ca persoana in cauza sa mai poata transpira.


?


Simptomele insolatiei


O persoana care urmeaza sa fie afectata de insolatie simte oboseala din cauza caldurii. De asemenea, prezinta simptome precum slabiciune corporala, cefalee (dureri de cap), ameteli, stari de greata, tegumente palide, reci si umede.


De regula, insolatia este o urgenta medicala si trebuie tratata ca atare deoarece pune in pericol viata persoanei afectate.


?


Prim ajutor in caz de insolatie


Primul ajutor in caz de insolatie consta in aducerea persoanei intr-o camera racorosa. I se vor indeparta hainele si i se va face ventilatie. Va trebui asezat intr-o pozitie in care capul sa fie mai jos decat picioarele. Daca este constient va trebui sa-i dati sa bea apa rece, de preferat apa minerala, pana la 2 litri in premele 2-3 ore. In cazul in care starea este mult mai grava i se vor aplica comprese reci pe membre, cap si gat. Nu este recomandat sa i se faca dusuri foarte reci.


Pentru a evita aparitia insolatiei va trebui sa renuntati la iesirile in zilele foarte calduroase in intervalul 11.00 – 18.00. Daca sunteti totusi nevoiti sa va deplasati in acest interval, purtati haine deschise la culore, din materiale naturale (in, bumbac) si? acoperiti-va capul cu o palarie,sau sapca. Va trebui sa aveti pe tot parcursul deplasarii o sticla cu apa, pentru a va hidrata.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.