TANARA GENERATIE – COBAII INVATAMANTULUI ( III )

TANARA GENERATIE – COBAII INVATAMANTULUI ( III )

0 244


Cred ca nu ar strica o comparatie intre metodele folosite in invatamant cu ani in urma – chiar daca traiam in epoca de tiranie comunista; oare acuma in ce tiranie bengoasa ne aflam ? – si cele de azi.


Chiar daca societatea nu evoluase cu pasii, mai ales tehnici, din zilele noastre, tendinta era ca elevul sa fie indrumat, de parinti si dascali impreuna, spre viitorul domeniu de activitate ce i se potrivea cel mai bine. Si asta fara ca elevul sa fie obligat sa-si incarce mintea cu lucruri ce nu-i mai erau folositoare in activitatea viitoare doar pentru a avea o medie cat mai mare la? absolvirea unei trepte,medie de care sa se tina neaparat cont la proba pentru ciclul urmator. Probabil se prezuma ca inteligenta ii permite respectivului candidat la acumularea unei destule cantitati de cunostinte generale cu care sa se prezinte in cadrul societatii inafara serviciului. Iar cine nu trecea examenul spre mai sus insemna ca este bun doar la vreo meserie de rand. Iata un fel de selectie naturala simpla, fara scarpinatul pe dupa cap. Si nici examenele nu intindeau cu zilele, ca, vezi Doamne, oboseste copilasul si nu mai prinde podiumul la discoteca. Dadeai doua-trei examene scrise in doua-trei zile la rand, apoi urma o mica pauza si veneau examenele orale. Eu, de pilda, am avut placerea sa dau opt examene orale intr-o singura zi, cu rezultate mai bune la materiile ce urmau sa-mi fie viitorul si cu altele mai slabe la ceea ce nu agream si nu prea aveau cum sa-mi foloseasca in viata, fara ca acest lucru sa-mi creeze un handicap. Iar admiterea in liceu si la facultate am dat-o frumusel plecand de la zero, fara alte adaugiri sau scaderi produse de ceea ce facusem pana atunci. Caci urma, logic, o treapta la alt nivel.


?? Acuma tragem la sorti subiecte invelite in titulaturi pompoase, ca cei ce le-au elaborate sa se dea cat mai rotunzi, derutand de multe ori elevii si asa relative naiv pregatiti de-a lungul unui ciclu scolar, exceptand pe cei ai caror parinti isi pot permite sa le cumpere meditatii, dam spre rezolvare grile ca la examenul pentru carnetul de sofer, fara sa oferim sansa dezvoltarii subiectului de catre elevi pentru a le lasa liber spiritual creative, si alte asemenea bazaconii. Iar rezultatul apare tot mai pregnant in comportamentul social.


?? Nu doresc sa indemn prin cele scrise la revenirea la sistemele din trecut. Dar, cum s-a folosit Constitutia din 1923 ca model la elaborarea celei noi, tot asa s-ar putea lua ce este bun din metodele de predare din trecut,caci greselile de copiere nu ar fi chiar asa de mari si greu de indreptat ca noile metode inventate la ananghie si fara o pregatire de specialitate temeinica si la varf cum sunt cele de astazi, schimbatoare ca lumina semaforului din intersectie.


?


?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.