Atentie la pasta de dinti!

Atentie la pasta de dinti!

0 277

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a primit o atentionare prin Sistemul Rapid de Alerta – RAPEX , prin care Spania a avertizat tarile membre ale Uniunii Europene despre aparitia pe piata spaniola a unei marci comerciale de pasta de dinti ce contine ingrediente toxice.


RAPEX serveste drept unic sistem de avertizare rapida pentru produsele care prezinta un pericol pentru consumator. In aria RAPEX sunt cuprinse toate produsele non-alimentare destinate consumatorilor sau care pot fi utilizate de consumatori in conditii de rezonabile de probabilitate, cu exceptia produselor farmaceutice si medicale.


Obiectivul RAPEX este asigurarea unui schimb rapid de informatii intre Statele Membre si cu Comisia privind masurile aplicate de Statele Membre pentru a preveni, a restrictiona si a impune anumite conditii de plasare pe piata sau de folosire a produselor de consum, in virtutea unui risc mare pentru sanatatea si siguranta consumatorilor.


Produsele pentru care Spania a alertat tarile UE sunt pastele de dinti SPEARMINT (lot nr. 082006) si SPEARMINT TRI LEAF (lot nr. 20050530), considerate a fi produse periculoase.


Produsele din loturile susmentionate, identificate in Spania au fost importate din China si prezinta un continut de 7% dietilen glycol, respectiv 8,3%.


Substanta mentionata este toxica doar daca, este inghitita intr-o cantitate de minim 0,014 – 0,17 mg/kg corp.


Controalele preventive efectuate in Romania de catre oficiile teritoriale ale ANPC arata ca pe piata romaneasca nu au fost depistate produsele din loturile semnalate de spanioli. Totusi, preventiv, au fost prelevate probe care au fost supuse unor teste de laborator. Rezultatele testelor, efectuate la laboratoarele LAREX, au relavat urmatoarele:


– probele prelevate de OJPC Dambovita:


a) Spearmint Tri Leaf Travel Pack (25 ml) – 5,4 concentratie de dietilen glycol;


b) Spearmint Tri Leaf Family Pack (100 ml) – 0,024%.


– probele prelevate de OJPC Ilfov:


a) Maxam Multi Action (100 ml) – 0,05 concentratie de dietilen glycol;
b) Spearmint Tri Leaf (100 ml) – 0,028.


– probele prelevate de Oficiul pentru Protectia Consumatorilor al Municipiului Bucuresti:
a) Maxam Coolmint (50 g) – 0,04 concentratie de dietilen glycol.
???ANPC a solicitat astazi, in urma aflarii rezultatelor, un punct de vedere al Ministerului Sanatatii si Familiei, cu privire la posibilitatea afectarii sanatatii consumatorilor, conform prevederilor Legii 178 / 2000, republicata, privind produsele cosmetice.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.