Accident chimic la nord de Romania

Accident chimic la nord de Romania

0 245

Un nor toxic care s-a format in urma unui accident chimic in Ucraina, la 300 de kilometri de granita ar putea ameninta si Romania,


Accidentul chimic a fost provocat de deraierea unui tren, vagoanele cu fosfor au loat foc. Desi accidentul a avut loc luni, autoritatile de la Bucuresti au aflat abia marti.


Accidentul s-a produs luni seara: trenul, care plecase din Kazahstan si se indrepta spre Polonia, avea in componenta 58 de vagoane. Dintre acestea 15 s-au rasturnat si 6 dintre ele au luat foc. Echipele de interventie au reusit sa stinga incendiul luni seara, dar operatiunea este departe de a fi incheiata. Din pacate autoritatile din Ucraina au tinut secret accidentul si nu au informat pe cale oficiala nici partea ?romana si nici alte tari.
Fosforul galben, denumit si fosfor alb, este o substanta toxica si este folosita la fabricarea de pesticide, fertilizatori, detergenti si explozibili.
Norul de substanta toxica se intinde pe 90 de kilometri patrati si pluteste deasupra zonei din jurul orasului Lvov. Un oficial din Guvernul Ucrainei, vicepremierul Aleksandr Kuzmuk,, compara acest accident cu cel de la Cernobil, din 1986.


Potrivit agentiei ruse Interfax, accidentul chimic s-a soldat cu 20 de raniti, intre care 6 membri ai echipelor de interventie, 2 agenti de politie, 2 muncitori de la caile ferate si 10 localnici. Toti cei afectati de gazul toxic au fost internati la policlinica militara din Lvov, iar vietile lor nu sunt in pericol.
Conditiile meteorologice ne favorizeaza riscul ca norul sa inainteze spre Romania este redus.


Informatii de ultima ora ne arata ca norul se deplaseaza la o altitudine de 1.800 m cu o viteza de cca. 12 km/ora pe directia NV


Un oarecare grad de pericol este pentru Ungaria si Polonia, aflate pe directia de circulatie a norului.


Romania, spun specialistii, datorita fluxului de aer din zona de Africii de nord, este ferita de prezenta norului sau de viitoare ploi acide.


?


Iza M.



COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.