In Piata Astra “nu-i pe alese”

In Piata Astra “nu-i pe alese”

0 256


Chiar daca traim intr-o “era a hypermarketurilor”, piata si-ar avea inca rostul ei: sa te aprovizioneze cu fructe si legume proaspete, la preturi rezonabile si mai ales sa asigure o varianta de aprovizionare pentru cei cu venituri mai mici ori pentru cei ce nu doresc sa se deplaseze pana la periferia orasului pentru cateva rosii ori mai stiu eu ce au uitat sa cumpere.


?Numai ca, dupa un rond in Piata Astra, iti vine sa te duci si la capatul pamantului chiar si pentru o ceapa.


Incercand sa vad cat de bine ma pot aproviziona cu legume, cat de ieftin si mai ales daca ma pot tocmi ori pot sa-mi aleg marfa dorita, am plecat din piata cu un acut complex al fraierului de care toata lumea isi bate joc.


Piata e plina de piersici, dar nu mai stii care-s de la noi, care de import. Sunt unele tarabe la care vanzatorii au marfa de prin depozite, adusa de aiurea. Am ochit o taraba cu niste piersici care pareau de-ale noastre: 4 lei/kg. M-am bucurat, marfa romaneasca! Dar bucuria mi-a fost scurta. Incercand sa caut piersici mai coapte, vanzatoarea m-a apostrofat “nu le mai invarti atata”. Am plecat fara piersici, de-a naibii si am cumparat cu 3 lei/kg, de undeva de unde mi-am ales ce-am vrut. Cred ca erau din Turcia, ori din alta parte.


Am vrut ardei grasi. Am vazut undeva cu 4 lei. Doream niste ardei de marime medie si am inceput sa aleg si sa pun pe cantar: vanzatoarea mi-a rasturant marfa, nu-i pe alese, la cat de ieftin e! A doua incercare: vad ardei chiar cu 3,5 lei. Buun. Incep sa aleg ardeii. Cu iuteala de mana vanzatoarea imi pune vreo 4-5 stricati, bubosi, chirciti. Protestez. Acelasi tratament. Imi rastoarna marfa. In alta parte mi se explica frumos ca trebuie sa ii iau pe toti ca sunt ultimii: ce sa fac eu cu 40 de ardei? Chiar n-aveam nevoie. N-am luat nici de-acolo. M-am dus la alta taraba unde am lasat vanzatorul sa-mi puna ce vrea, ma saturasem sa incerc sa iau ce vreau pe banii mei. Am plecat cu cateva magaoaie de ardei, tari ca lemnul, cu 4,5 lei/kg.


La usturoi, circ: 1 capatana 1,5 lei. La o taraba mi s-a parut ca scrie 1,5 lei/ 2 buc. Am intrebat daca amandoua costa 1,5 lei si mai ca era sa plec batuta. Nici cu ceapa n-am avut noroc. Obosita, am intrat intr-un aprozar modern din incinta pietei, cu marfa mai putin proaspata poate, dar de unde am ales ce-am vrut, cat am vrut si la preturi mult, mult mai mici decat in piata.


N-am nimic cu nimeni, dar la ce mai dam subventii si ajutoare si fonduri europene, daca ne hranim din Turcia, din Grecia, din Siria?


Cred ca e momentul sa incetam bataia de joc unii fata de altii. Din batjocura asta ies monstrii care ne conduc, iese dezbinarea, iese ura, iar rezultatele se vad, stam la coada UE si ne laudam cu “potentialul”.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.