NICOLAE PROCA A PLECAT DINTRE NOI

NICOLAE PROCA A PLECAT DINTRE NOI

0 325

 


 


   Nicolae Proca este bine cunoscut iubitorilor de fotbal brasoveni care s-au bucurat sau au suferit langa echipa de aur “Steagul rosu”Brasov. Caci a fost un om de baza al ei.


   S-a nascut spre sfarsitul lui decembrie al anului 1926 in Domnesti – Arges, unde a si urmat scoala primara. Apoi urmeaza cursurile Liceului teologic, fapt ce surprinde la un viitor fotbalist. Ajuns la Brasov isi castiga existenta in calitate de contabil in alimentatia publica, la a carei echipa dintr-o liga inferioara, Spartac Brasov, isi incepe cariera de fotbalist. Este remarcat de regretatul Silviu Ploiesteanu si luat la “Steagul rosu”,unde ajunge jucator de baza in centrul unui atac de  vis: Hasoti,Fusulan, Proca, Meszaros, David. Echipa ocupa locul doi in campionat, iar in urmatorul an aduce in tara prima cupa a unei intreceri internationale: Cupa Balcanica. Dupa incheierea activitatii de fotbalist ajunge secundul lui Ploiesteanu, apoi, in urma decesului acestuia, antrenor principal la echipa la care a activat ca jucator. In 1970 se duce sa antreneze, cu succes, echipa metalurgistilor din Targoviste. Dupa un an revine la Brasov, la echipa care l-a consacrat ca jucator si antrenor.


Dupa alti cativa ani se retrage, bolnav fizic si sufleteste, rezultatul atmosferei din fotbalul romanesc. Se stinge din viata la aproape 81 de ani, uitat de autoritati si de cei care l-au iubit in vremurile bune ale gloriei.


   Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!


                                     


   Dan Bota      

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.