Printul Charles acuzat ca aduce kitschul in Viscri

Printul Charles acuzat ca aduce kitschul in Viscri

0 277

De mai multi ani, Printul Charles si-a cumparat o proprietate in satul Viscri, comuna Bunesti. In afara de o legatura de sange, printul avand ascendenti pe linie materna in Transilvania, Charles a fost fascinat de incremenirea in timp a localitatii, ceea ce-i confera un farmec aparte. De sute de ani, Viscri este aproape acelasi, a ramas intact, mai putin sasii care, dupa revolutie, si-au lasat gospodariile de izbeliste si au plecat in Germania. Urmele violente ale civilizatiei moderne nu se vad aici, motiv pentru care multa lume se zbate sa conserve cat mai bine satul, un fel de muzeu locuit. Biserica cetate din Viscri a fost inclusa in patrimoniul UNESCO, iar casele, autentice, sunt intretinute cu sprijin extern, de catre fundatia Eminescu Trust, patronata de Printul Charles.


Toate bune si frumoase, numai ca mostenitorul tronului britanic a dorit sa-si aranjeze casa (initial in paragina, cu un copac trecand prin acoperis) intr-un fel ce a starnit nemultumirea localnicilor, scrie cotidianul Daily Mirror. Proprietatea lui Charles se indeparteaza de traditia locului si face nota discordanta. Zugraveala exterioara, unele finisaje, amenajarile din bai au fost criticate de Caroline Fernolend, una dintre putinii etnici germani ramasi in sat si sufletul a ceea ce este Viscri astazi, ea fiind cea care, prin diferite mijloace, a reusit sa atraga fonduri pentru conservarea satului dar si pentru bunastarea localnicilor.


Fernolend, citata de cotidianul britanic, a declarat vis-à-vis de gusturile princiare: “Nu este corect. Vrem ca acest loc sa ramana traditional, nu vrem kitsch ca in alte parti”


In ce-l priveste pe Charles, considera ca intotdeauna parerile privind ceea ce ar trebui sau nu sa se faca sunt impartite. Cu alte cuvinte, de gustibus non disputandum!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.