Salvia (Salvia officinalis)

Salvia (Salvia officinalis)

0 280

 


Alte denumiri ale Salviei officinalis: Cilvie, jale, jales, jales-bun, jales-de-gradina, salvie, salvie-de-gradina, salet, salvir, serlai.


Se spunea in Antichitate ca este sacra, fiind adusa pe pamant chiar de zei. „Cine are salvie in gradina nu lasa batranetea sa se apropie” – spune un vechi proverb chinezesc. In Roma antica, salvia era considerata o planta sacra, fiind adunata cu un intreg ritual. Cel care oficia ceremonialul aducea drept jertfa paine si vin, imbracat intr-o tunica alba. Romanii interziceau folosirea obiectelor de metal, considerand ca devin otravitoare in contact cu salvia. Medicii greci si romani  considerand-o o regina a ierburilor tamaduitoare, cu efecte protectoare magice.


Negustorii germani de vin obisnuiau sa adauge extract de salvie pentru a imbogati aroma.


In medicina traditionala romaneasca, salvia are numeroase intrebuintari. Avand o mare sensibilitate la ingheturile din timpul iernii, ea este o planta care necesita ingrijiri speciale si, ca atare, nu creste spontan, ci doar cultivata, mai ales in zonele sudice ale tarii.


1.      Partile utilizate : sunt frunzele. Se recolteaza vara, inainte a aparitia mugurilor de flori sau toamna. Se usuca in incaperi intunecate.


2.      Utilizari medicinale :


Uz intern 


?         Bronsita, astmul, rinita, sinuzita, bolile respiratorii-pulberea de salvie, administrata constant vreme de o luna, cate o jumatate de lingurita de 4 ori pe zi, reduce cantitatea de secretii si are efecte antiinfectioase puternice. Este recomandata mai ales in perioada de primavara, inclusiv bolnavilor cronici, pentru ca are efecte detoxifiante puternice, actionand asupra cauzelor profunde ale acestor boli.


?         Transpiratie nocturna- Se administreaza in acest scop sub forma de tinctura, cate 4 lingurite pe zi, sau de decoct combinat, din care se bea 1 cana pe parcursul unei zile (are un gust neplacut, dar este foarte eficient). Sau infuzie- 1 lingurita de frunze uscate la o cana de apaclocotita , lasata sa infuzeze timp de 10 minute. Se beau 1-2 cani pe zi.


?         Amelioreaza bufeurile-Se administreaza cate o lingurita de tinctura (intotdeauna diluata in apa) de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Efectele terapeutice apar dupa 4 saptamani.


?         Indigestia, balonarea, colitei de fermentatie – se ia inainte de masa un sfert de lingurita de pulbere de salvie. Aceasta planta stimuleaza digestia si echilibreaza apetitul, avand calitatea de a impiedica formarea gazelor in intestin.


?         Astenie de primavara, surmenaj – se iau 50 de picaturi de tinctura de salvie de 3-4 ori pe zi. Efecte mai puternice se obtin daca aceasta tinctura se ia diluata in ceai rece de roinita (melisa).


?         Diabetul de tip II – salvia sporeste foarte mult receptivitatea (cu pana la 2-3 ori) organismului la insulina – este concluzia unui studiu german pe aceasta tema. In acest scop, se administreaza decoctul combinat de salvie, cate o cana pe zi.


?         Prevenirea senilitatii-administrarea de 4 ori pe zi a unei lingurite de tinctura de salvie. Mai mult, salvia stimuleaza capacitatea de memorare, favorizeaza activitatea intelectuala si imbunatateste performantele intelectuale, atat la cei in varsta, cat si la tineri. Primele rezultate in acest sens se vad dupa patru saptamani de administrare constanta, un tratament complet durand intre 2 si 3 luni (putand fi facut de 3 ori pe an).


Uz extern :


?         Rani care se vindeca greu – se aplica pe locul afectat o cataplasma cu frunze maruntite de salvie (preparata dupa metoda prezentata anterior). Tratamentul se face zilnic, cate o ora, vreme de minimum 3 saptamani.


?         Eczeme infectioase – se fac spalaturi cu decoct de salvie, apoi se aplica o cataplasma cu salvie, care se tine vreme de 1-3 ore, dupa care locul tratat se lasa sa se zvante. Frunzele de salvie contin principii cu puternice efecte antibacteriene si antifungice (combat ciupercile parazite).


?         Apa de gura, gargara – se face  cu infuzie din frunze de salvie.


?         Pentru mentinerea culorii naturale si a stralucirii parului, dupa spalatul obisnuit cu sampon, se face ultima clatire cu decoct combinat de salvie, preparat dupa reteta pomenita anterior. Salvia e buna si pentru ingrijirea parului carunt, pe care il intareste si caruia ii inchide culoarea.


?         Pentru tenul cu pori dilatati, patat, ofilit – se fac spalaturi, in fiecare dimineata si seara, cu decoct combinat de salvie. Suplimentar, se pune pe obraji, seara, o compresa cu acest preparat, care se tine vreme de un sfert de ora.


?         Dintii frecati cu frunze de salvie devin albi si stralucitori. O infuzie de salvie ajuta si dintii care se misca, gingiile care singereaza, desosarile (retragerea gingiei), abcesele dentare.


 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.