Preparate din busuioc si utilizarile lor

Preparate din busuioc si utilizarile lor

0 255

 


Acesta planta are diverse intrebuintari magice: se tine in casa cu rol de protectie, se pune in baia nou-nascutului pentru ca acesta sa fie iubit; se pune sub perna fetelor in noaptea de Boboteaza pentru ca acestea sa-si viseze ursitul; se ascunde in perna mirilor pentru a aduce fericire.



  • Apa de busuiocPuneti intr-un borcan cu apa trei crengute de busuioc uscat, iarna si primavara, si verde – vara si toamna. Acest preparat cu busuioc, pur si simplu va va mentine tineretea.

  • Ceaiul de busuioc calmeaza angoasele, durerile de cap, imbunatateste memoria si capacitatea de concentrare, combate insomniile de origine nervoasa, calmeaza sistemul nervos. Poate fi utilizat cu succes in combaterea balonarii, febrei, arsurilor gastrice, aerofagiei, senzatiei de greata, constipatiei, spasmelor ce pot aparea dupa o masa copioasa. Infuzia se prepara cu o lingurita de planta la 100 ml apa clocotita. Se lasa sa infuzeze 10 minute, apoi se strecoara. Se bea cate o cana dupa fiecare masa principala

  • Decoct- ajuta la vindecarea infectiilor de la nivelul cailor respiratorii, stimuleaza eliminarea secretiilor, calmeaza tusea si faciliteaza respiratia. Se folosesc o lingura de planta, cateva cuisoare si un varf de lingurita de sare obisnuita. Se fierb toate in 500 ml apa pana scade apa la jumatate. Se indulceste cu miere. Se beau doua cani pe zi.

  • O alta reteta de decoct-2 lingurite de frunze de plante la o cana. Se fierbe pana da in  clocot. Se lasa acoperita 10-15 minute. Se strecoara si se face gargara de mai multe ori pe zi, din care seara inainte de culcare.

  • Maceratul la rece de busuioc Este considerat un elixir al tineretii, fiind recomandat in caz de imbatranire prematura, tulburari de menopauza, andropauza, sterilitate, frigiditate. Este un regenerator rapid, avand si efectul de a incetini procesele care conduc la imbatranire. In 200 ml apa rece se pun 4 lingurite de busuioc, se tin timp de 8 ore, apoi se filtreaza. Se bea pe stomacul gol, de preferinta dimineata.

  • Cataplasme cu frunzele proaspete– se aseaza pe zona afectata si se panseaza, pentru grabirea vindecarii ranilor.

  • Pulberea de busuioc – are o capacitate miraculoasa de imbunatatire a starii psihice, fiind din acest motiv cat se poate de binevenita in anotimpul asteniei de primavara. Efectul busuiocului asupra sufletului este deocamdata destul de greu de explicat pe cale stiintifica. Se cunoaste faptul ca este un tonic si un stimulent nervos, dar aceste atribute sunt vagi, in comparatie cu complexa lui actiune invioratoare, usor euforizanta si echilibranta asupra starii psihice. Mai mult, busuiocul induce si o… traire mistica, facilitandu-ne, pur si simplu, apropierea de spiritual (motiv pentru care este folosit si in ritualul crestin). Conex cu aceasta deschidere sufleteasca pe care o creeaza, busuiocul mareste si capacitatea de control asupra emotiilor si reduce sensibilitatea la stres. Faceti in aceasta perioada o cura de minimum 14 zile, timp in care luati de patru ori pe zi cate o lingurita rasa de pulbere de busuioc cu apa. Preferabil ar fi ca pulberea sa fie cernuta (pentru a nu rani fina mucoasa bucala) si sa fie tinuta sub limba 10 minute, inainte de a fi inghitita. Rezultatele acestei cure simple este foarte posibil sa va uimeasca.

  • Unguent pentru vindecarea crapaturilor buzelor, calcaielor, sfarcurilor sanului, ranilor cu puroi: Aplicati pe zona afectata de 2-3 ori pe zi

  • Uleiul de busuioc. Uleiul volatil de busuioc are proprietati antibacteriene, analgezice, antiinflamatoare, expectorante, fiind recomandat in viroze respiratorii, astm, bronsita, tuse convulsiva, in otite, sinuzite, dureri de cap. Se fac inhalatii, masaj sau bai aromatice (cateva picaturi de ulei adaugate in apa de baie). De asemenea, se pot administra intern cate doua picaturi de ulei, de trei ori pe zi, intr-o lingurita cu miere, dupa mese.

 


 


 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.