Pecenegii si cu money

Pecenegii si cu money

0 293

Cei care nu-l cunosteau deja pe istoricul si rafinatul om de cultura care este Neagu Djuvara si l-au vazut in premiera acum doua seri la emisiunea 100% a lui Robert Turcescu de pe Realitatea au avut o dubla surpriza. Aceea de a admira un nonagenar incredibil de locvace si de fermecator, posesorul unei carisme redutabile si al unui aer aristocratic din cel mai nobil. Dar mai ales surpriza – daca nu deruta totala – de a afla ca primii nostri voievozi nu-si trag obarsia din Traian si din Decebal, cum ne invata de decenii toate manualele de istorie. Ci din neamul cumanilor, inruditi cu pecenegii, pe care istoriile oficiale i-au redus constant la statutul de migratori vremelnici. Batranul boier Djuvara le da, iata, drept de cetate. Ba, mai mult, ii unge domni pe scaunul Basarabilor. O lovitura in plexul nationalismului romanesc si al istoriografiei noastre glorioase.


Djuvara nu este singurul istoric ce contrariaza versiunile oficiale ale istoriei Romaniei. Lucian Boia, mai cunoscut in Franta decat la noi, a scris o sumedenie de carti in care exploreaza imaginarul colectiv romanesc, a carui cercetare ii dezvaluie adevaruri incomode despre efectele manipularii istorice operate de specialistii stipendiati de comunisti. „Jocul cu trecutul”, „Istorie si mit in constiinta romaneasca”, „Mitologia stiintifica a comunismului” sunt cateva dintre lucrarile lui Boia, in care se incontreaza cu prejudecati si mostre prefabricate de patriotism de parada si minciuni despre istoria natiei.


Tot despre prejudecati si false perceptii vorbeste si istoricul Djuvara in ultima sa carte „Thocomerius – Negru Voda. Un voivod cuman la inceputurile Tarii Romanesti“, aparuta recent la Editura Humanitas. In care ne serveste argumentat, cu dezinvoltura pe care o emana intreaga sa cariera de diplomat ce a petrecut 23 de ani in Africa si o viata ?intreaga in strainataturi, teoria scandaloasa a originii cumane a intemeietorilor voievodatelor romanesti. Ipoteza lansata de Djuvara este primita deopotriva cu entuziasm si scepticism in randul colegilor de breasla ai domniei sale, dintre care unii il persifleaza pentru pasiunea istorica ce l-a cuprins la varsta senectutii, cand formatia sa este mai degraba de filosof si jurist.


Oricum, se pare ca versiunea originii cumane a voievozilor romani, in speta Negru Voda, are precedente in istoriografia romaneasca. Insusi Nicolae Iorga remarca, pe la 1927, ca numele lui Negru Voda si al tatalui acestuia sunt de sorginte cumana, dar se codea sa bulverseze traditiile daco-romane ale originii poporului roman printr-o carte transanta pe aceasta tema. „Un blocaj intelectual” diagnosticheaza Djuvara apatia lui Iorga. „Romanul nu e in stare sa accepte ca intemeietorul lui nu e o corcitura intre Traian si Decebal. Este o tampenie!”, continua pe acelasi ton venerabilul erudit care vrea sa ne vindece de complexele obarsiei.


Tabloul originilor contestate si greu digerabile depaseste teritoriul Romaniei. Djuvara ne aminteste ca regatul Frantei a fost intemeiat de germanici., ca vizigotii au construit regalitatea spaniola, ca englezii Evului Mediu sunt (si) produsul invaziei normanzilor, ca insusi imperiul rus a fost cladit de oameni ai Nordului. Se pare ca nici o natie europeana ce se respecta nu poata sa pretinda ca este pur bastinasa la origini.


Desi nu se dedica punctual acelorasi cercetari, Boia si Djuvara se intalnesc cand afirma ca sincopa comunista in evolutia Romaniei este vinovata de mistificarea trecutului. Ideologii comunisti au contorsionat si rastalmacit adevaruri istorice, ca sa-i dea poporului origine sanatoasa. Dupa cincinale de continuitate daco-romana, va trebui, se pare, sa acceptam o infuzie de sange cuman si peceneg in vena patriotica. Dupa cum arata, insa, istoria Romaniei din 1946 incoace, nu de la pecenegi ni se trage. Ci de la PCRegi. Se poate ca noi sa nu fim cumanii negri, cum zice Djuvara. Dar e sigur ca am ramas si pecenegi si cu money luati.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.