Concursul „Sa fii tanar intr-o noua Europa” si-a desemnat castigatorii

Concursul „Sa fii tanar intr-o noua Europa” si-a desemnat castigatorii

0 309

La sfarsitul saptamanii trecute, la Prejmer a avut loc concursul scolar zonal, organizat in cadrul proiectului „Sa fii tanar intr-o noua Europa”, proiect finantat de Uniunea Europeana prin SPP Fondul Europa 2005. Concursul a fost destinat elevilor din institutiile de invatamant care apartin comunelor Budila, Prejmer, Tarlungeni, Teliu si Vama Buzaului.


?


Training de informare europeana


In perioada 9-13 mai 2007, 25 de tineri din comunele Budila, Prejmer, Tarlungeni, Teliu si Vama Buzaului s-au intalnit la Popasul Caprioara, langa Lunca Calnicului, pentru a participa la un training de informare europeana, organizat in cadrul acestui proiect. Timp de cinci zile de training, cate cinci tineri din fiecare comuna au invatat ce inseamna cetatenia europeana, invatarea interculturala si programele de finantare. In fiecare zi, a fost dezbatuta o tema dintre care amintim „UE – mai aproape de noi”, „Romania sau UE?”, „Tinerii in UE”. Temele abordate si tehnicile de lucru au fost stabilite in urma unei cercetari privind nevoile de informare europeana.


Proiectul se desfasoara in perioada decembrie 2006 – noiembrie 2007, in zona de sud-est a judetului Brasov, in organizarea Consiliului Local Prejmer.


?


Concursul scolar


Alaturi de cei 25 de copii, membri ai grupurilor de initiativa locala din cele cinci comune, au fost implicate in desfasurarea concursului scolar 100 cadre didactice si 500 de tineri cu varste cuprinse intre 14 – 29 de ani. Cercetarea privind nevoile de informare europeana ale tinerilor s-a efectuat pe un esantion de 245 tineri, din cele 13 localitati ale comunelor implicate in proiect.


Concursul scolar „Sa fii tanar intr-o noua Europa”, pentru clasele V-VIII din scolile comunelor Budila, Prejmer, Tarlungeni, Teliu si Vama Buzaului a avut ca tema „Traditii si popoare din Uniunea Europeana”. Premiile au fost acordate in data de 15 iunie pentru cea mai originala prezentare care s-a incadrat in tema concursului. Printre castigatori s-au numarat elevii Scolii Generale Vama Buzaului si elevii de la Colegiul pentru Agricultura si Industrie Alimentara „Tara Barsei” din Prejmer, care au impresionat juriul printr-un film de scurt metraj intitulat „Noi suntem tineri europeni”.


La concurs au participat si elevi de clasa a V-a din Vama Buzaului, care au realizat un mic atlas al comunitatii europene.


?


Aprecieri din partea expertilor


Mihaela Sima, expert Comunicare Rurala din partea Asociatiei EuroRural din Prejmer, a laudat activitatea copiilor: „Elevii din Vama Buzaului au luat premiul pentru originalitate, constand intr-un sistem karaoke. Tinerii au realizat un mic atlas al Comunitatii Europene, pe care juriul l-a considerat un bun instrument didactic sau de informare. Elevii care au participat la trainingul de informare sustinut in cadrul proiectului au obtinut cunostinte care i-au ajutat sa devina multiplicatori de informatie europeana, cu misiunea clara de a promova institutiile si valorile Uniunii Europene in comunitatea din care fac parte. Urmatoarele actiuni ale proiectului vor fi caravanele care se vor desfasura in fiecare dintre cele cinci localitati.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.