Preocupari pentru soarta IAR Ghimbav

Preocupari pentru soarta IAR Ghimbav

0 321

Oferta Eurocopter pentru achizitionarea IAR Ghimbav este mult prea mica, in comparatie cu valoarea fabricii de elicoptere brasovene, astfel incat Consiliul Judetean Brasov ar trebui sa se implice mai mult pentru pastrarea acestei societati, spune consilierul judetean independent Iaoncu Vespasian Augustin.


Iancu a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca, potrivit informatiilor pe care le are, oferta firmei franceze Eurcopter pentru achizitionarea IAR Ghimbav nu depaseste 1,5 milioane de euro, ceea ce nici macar nu se compara cu valoarea imobiliara a terenului pe care functioneaza fabrica. „Este singura societate de stat care este pe profit si scoasa la privatizare de catre AVAS. Din cate am inteles, oferta Eurocopter pentru achizitionarea fabricii este de 1,5 milioane de euro. Avand in vedere pretul mult prea mic, dar si faptul ca exista mai multe firme interesate de o colaborare cu specialistii IAR ar trebui ca administratia judeteana sa se implice pentru ca fabrica de elicoptere sa nu fie vanduta in atare conditii”, a precizat alesul judetean. Iancu va solicita atat partidelor politice, cat si Consiliului Judetean, precum si AVAS pentru a reusi sa stopeze privatizarea.


La randul lui, consilierul judetean Toma Dobrogeanu a completat ca privatizarile de pana au iz imobiliar. „Nu vrem sa se intample cu IAR Ghimbav ceea ce se itampla cu Tractorul, care se afla in lichidare si nici ceea ce s-a intamplat la fabrica Semanatoarea si la alte fabrici, care, dupa ce au fost privatizate au fost dezmembrate si vandute ca si terenuri”, a precizat Dobrogeanu.???


Terenul pe care este amplasata fabrica este de 160 de hectare. Astfel, la un calcul sumar la un pret de zona de 10-20 de euro pentru un metru patrat de teren, strict imobiliar, afacerea IAR Ghimbav ar valora pe putin 16 milioane de euro.


Amintim faptul ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a solutionat favorabil, in 9 mai, contestatia depusã de ofertantul Eurocopter SAS Franta in procesul de privatizare a IAR Ghimbav. In contestatia depusã, ofertantul a solicitat reanalizarea documentelor depuse si acceptarea sa la privatizarea societãtii IAR Ghimbav, invocand faptul cã, in decizia sa, AVAS nu a luat in calcul prevederile OUG 26/2004 privind unele masuri pentru finalizarea privatizarii societatilor comerciale aflate in portofoliul Autoritãtii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului si consolidarea unor privatizãri. Astfel, AVAS va continua procedura de privatizare a IAR Ghimbav cu ofertantul Eurocopter SAS Franta.


Marius Ola

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.