ANAF-ul digitalizat/informatizat… un vis mult prea îndepărtat

ANAF-ul digitalizat/informatizat… un vis mult prea îndepărtat

0 129

În ogradă la ANAF, e cam vraiște cu informatizarea. Sau, poate, mai degrabă cu priceperea funcționarilor…
Iata o ilustrare evidentă a celor afirmate mai înainte, legata de o modificare la Codul Fiscal, aplicabilă de la 1 ian. 2023.
În pandemie, contractele de închiriere nu mai trebuiau înregistrate la ghișeu. Iar veniturile obținute din cedarea folositei bunurilor se comunicau prin declarația anuală obișnuită.
De la începutul acestui an, s-a revenit la vechea practică. Si cu ceva în plus….
Dacă vrei să inregistrezi un act adițional la un contract avizat de ANAF cu mai bine de un deceniu in urma, nu se mai poate… Cu toate că vechiul contract figurează ca înregistrat în baza de date a instituției fiscale, funcționarul de la ghișeu te obliga sa aduci vechiul contract și abia apoi să completezi, în două exemplare, declarația de înregistrare a „noului” contract de locatiune (inchiriere).
Cu data de începere și cu data de încetare ale acestuia…
Dacă vechiul contract prevede o clauză de reînnoire la un anumit interval de timp, declarația nouă, concepută de niște funcționari de grad mai mare, nu prevede o astfel de alternativă. De departe, se observă o lacună juridică a acelor slujbași bugetari care nu au habar despre faptul că un”contract este legea partilor”.
Dacă acesta nu încalcă legea comuna, trebuie luat ca atare si respectat, nicidecum măsurat cu „patul lui Procust” al unui funcționar năuc de la un ghișeu… Sau dintr-un birou aflat „in inalturi”.
Si inca ceva!
Cu atâta vorbărie despre informatizare și digitalizare, funcționarii ANAF se cam indoiesc de baza lor de date și, în astfel de situații, îl pun pe contribuabil să aducă documente primare din urmă. Ca sa fie siguri de datele înregistrate tot de ei, funcționarii… Aproape ca la balamuc!
Cu o astfel de „armata”, mi-e teama ca dl. Lucian Heius, șeful ANAF, nu-și va realiza prea curând indicatorii de performanta la care s-a angajat. Si ca ar cam trebui să treacă la curățenie radicală în „ograda” ce o păstorește!

Toma Pirau

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.