Saptamana politica 22 pe net

Saptamana politica 22 pe net

0 321


Saptamana ce a trecut s-a invartit in jurul Axei Bucuresti – Washington– Londra. Unii sustin ca ambasadorul Marii Britanii a dus munca de lamurire cu Geoana-Cocorul Sef, care, asa cum s-a vazut, dupa mult clampanit, a facut brusc ciocul mic. O anumita parte a opozitiei s-a pus de acord cu puterea si luni dimineata am aflat ca 75% din electorat a spus NU la referendum, ceea ce i-a asigurat lui Basescu o reintoarcere, cat pe ce triumfala, la Cotroceni.


?


Covorul rosu


Traian …Razgandescu a vrut mai intai o reintoarcere linistita la Cotroceni, fara fast, fara onoruri, o simpla reluare a prerogativelor. A convenit cu Nicolae Vacaroiu, presedintele interimar, sa se intalneasca pe 24 mai pentru a prelua problemele statului. Doar ca in seara de 23 mai l-a lovit o criza de orgoliu. A sunat imediat la Vacaroiu, cerandu-i sa predea functia in seara lui 23, ora 19. A anuntat presa, a bagat SPP in priza, a cerut fanfara si onoruri. A vrut ca Garda sa-l salute cu “Asa a vrut poporul”, in timp ce el ar fi calcat pe covorul rosu, unde trebuia sa-l astepte cel ce urma sa-si ia ramas bun de Presedintie.


Numai ca, uneori ordinul se mai si discuta, nu doar se executa: militarii din garda au spus “Sa traiati”, asta le permite regulamentul. Pe covor, nici urma de Vacaroiu care ar fi trebuit sa fie facut …pres. Interimarul l-a asteptat pe Basescu in dormitorul Palatului. Sa fi fost cu mesaj, ceva de genul somn usor, ca in fara de seful SIE am rezolvat noi tot?


?


Esecul


Reintoarcerea lui Basescu la Cotroceni a fost pentru multi un esec, chiar daca un esec negociat, impus ori inventat. Drept urmare au inceput sa cada capete. Lideri cu greutate au renuntat la functiile din partid ori din administratie. Cele mai multe demisii s-au inregistrat in PSD: Victor Ponta, Vasile Blaga, Ion Stan (care mai apoi s-a sucit).?Sperau ca Geoana sa-i urmeze exemplul, dar poate ca Geoana considera ca pe o victorie faptul ca a reusit sa tina acasa electoratul social-democrat ori sa-l determine sa zica NU. Ori poate ca e vorba despre o problema de comunicare intre lider si electorat, ca la UDMR. Asa a vazut Marko Bela rezultatul referendumului in judetele cu majoritate maghiara: desi au fost sfatuiti (oare?) sa voteze DA, majoritatea maghiarilor au spus NU. Liderul UDMR si-a asumat situatia si va renunta la functia de vicepremier, pentru a avea mai mult timp sa comunice cu ai sai conationali, captivati cu totul de UCM.


Si liberalii recunosc esecul, dar Tariceanu zice ca nu se retrage, ar fi nedemn sa plece de la guvernare, acum, ar fi ca o dezertare; in consecinta, s-au decis sa “guverneze bine”, in timp ce Presedintele ne reitereaza oferta “sa traim bine”.


Nu putem refuza oferta de la Cotroceni. Cica e de la Dumnezeu!


?


Gigi Becali 2


Dupa modelul Gigi Becali, al carui consilier il acuza pe Presedinte ca-i copiaza seful, Traian Basescu se da trimisul lui Dumnezeu pe pamant.


“Foarte putini inteleg in viata noastra de zi cu zi ca, dincolo de vointa noastra, este vointa lui Dumnezeu. Poporul roman a exprimat vointa lui Dumnezeu pe 19 mai“, a seful statului in Catedrala Mitropolitana din Sibiu, unde a participat la slujba de rusalii. „Va garantez ca ce s-a intamplat pe 19 mai a demonstrat ca viata mea nu mai este a mea, ci a dumneavoastra si trebuie sa va servesc atata timp cat sunt pe pamant“, a mai spus el, adaugand ceva ce le-a scapat celor coplesiti de Sfintia Sa Traian, anume ca spera ca „politicienii au inteles“ si ca „vom incepe sa traim bine“.


Mi se pare cutremurator mesajul. Granita intre rolul mesianic pe care si-l atribuie Basescu si dictatura personala e fragila. Iar prezenta mica la referendum, tradusa de analisti prin sila de politicieni si de partide, poate fi o trambulina care l-ar putea arunca pe Basescu periculos de sus. Multi pun toate relele pamantului nu pe seama incompetentei, a prostiei, a incapacitatii noastre de a face o alegere corecta, ci pe seama “democratiei”. Se pare ca foarte multi vor un nou Ceausescu si aproape ca il au, intr-o varianta mai bisericoasa ce-i drept. Ce ne asteapta? Ce inseamna a trai bine? Om vedea.


Pe saptamana viitoare


Bianca Sorescu


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.