Expozitii la Muzeul de Arta

Expozitii la Muzeul de Arta

0 302

Cladirea Muzeului de Arta Brasov a fost ridicata la inceputul sec. XX, pentru Asociatia Meseriasilor Germani. Salile de la parter sunt destinate expozitiilor temporare. Galeria Nationala, situata la etaj, reuneste lucrari apartinand celor mai importanti artisti romani si contemporani. La subsol se gaseste expozitia de Arta Decorativa.


?


Colectia Nicolae Grigorescu – a doua ca marime din Romania


In primele doua sali de la etaj este expusa colectia Nicolae Grigorescu (1838-1907), a doua ca marime din Romania. Directorul Muzeului de Arta Brasov, Bartha Arpad, care este si sculptor, grafician si pictor, cu 20 de expozitii personale, reaminteste iubitorilor de arta ca marele pictor Grigorescu este socotit fondatorul picturii romanesti moderne. Receptiv la nou, Grigorescu a fost influentat de scoala de la Barbizon si partial de impresionism, sincronizandu-se cu ultimele evolutii din arta europeana. Pasionat peisagist, a introdus in arta romaneasca pictura in plen-air. S-a oprit cu predilectie la motive pitoresti extrase din universul rural. Lucrarile sale emana un aer vesel si optimist. Colectia merita vazuta de cei pasionati, fiind expuse 34 de piese, unele purtand ramele originale.


?


3.800 de piese


In depozitele Muzeului de Arta din Brasov se afla un patrimoniu inestimabil, constand in 3.800 de piese, majoritatea picturi si o alta parte care consta in grafica. Pentru turistii care doresc sa viziteze acest muzeu, mai ales cei care vin in grupuri organizate, conducerea muzeului este dispusa sa ii primeasca chiar si dupa program, daca isi anunta vizita in prealabil. In muzeu pot viziona Galeria Nationala de Arta Plastica la etajul cladirii, iar la subsol expozitia de Arta Decorativa.
Bilunar, in sala mare de la parter se organizeaza concerte, recitaluri, lansari de carte, etc.
La sala Arta, situata pe str. Muresenilor nr. 12 sunt organizate expozitii cu caracter local, la interval de 2-3 saptamani.


?


O expozitie itineranta


Conducerea muzeului intentioneaza sa organizeze o expozitie itineranta de o suta de lucrari cu grafica foarte valoroasa. Expozitia urmeaza sa fie imprumutata diferitelor muzee unde lucrarile sa fie expuse si sa poata sa fie vizionate de publicul larg. Aceasta actiune are drept scop sa scoata din depozitele Muzeului de Arta numeroasele lucrari de grafica, piese care nu pot fi expuse in muzeu din cauza spatiului limitat.


?


Arta Decorativa


Expozitia de Arta Decorativa de la subsol este axata pe ilustrarea evolutiei artei portelanului si a sticlariei. Sunt expuse piese de portelan reprezentative pentru cele mai importante centre europene din secolele XVIII-XIX. Extremul Orient este reprezentat in expunere prin vase de portelan, datate in secolele XIX-XX. Sticlaria de Murano si Boemia stau alaturi de piese Art Nouveau si sticlarie transilvaneana de factura populara, produse in secolele XVIII-XIX, in atelierele de la Porumbacu, Avrig, Padurea Neagra si Brasov. Expozitia este completata de vitralii Art Nouveau si lucrarile unor artisti brasoveni: Aurel Bordenache, Stefan Bilciu, Imola Jakabos Olsefszky.


?


Contact


Adresa Bdul Eroilor, nr. 21 Brasov


Telefon +40.268.477.286; 0368 409 049


Fax +40.268.475.172


E-mail: mab@rdsbv.ro


Program muzeu: zilnic 10-18 (luni, inchis)
Program Sala Arta: zilnic 11-17 (luni, inchis).
Laura Moise

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.