Pensiuni fara calificare europeana

Pensiuni fara calificare europeana

0 359

Presedintele de onoare al Asociatiei Nationale de Turism Rural Ecologic si Cultural (ANTREC), Maria Stoian, a precizat ca aproximativ 60 la suta dintre cele peste 3.500 de pensiuni din Romania respecta standardele europene din domeniu. Pentru viitor, autoritatea centrala din turismul romanesc pregateste un proiect de lege prin care sa se modifice normele actuale de clasificare, prin cresterea severitatii acestora.


Astfel, va aparea necesitatea reclasificarii hotelurilor din cinci in cinci ani, vor fi introduse mini-hotelurile si vor fi desfiintate hotelurile pentru tineret. De asemenea, existenta camerelor pentru dizabilitati in hoteluri si pensiuni ar putea deveni obligatorie, iar pensiunile cu grupuri sanitare uscate nu se vor mai clasifica. Totodata, ar putea fi interzisa folosirea inventarului de servire de unica folosinta in structurile de servire turistice cu functiuni de alimentatie, urmand sa se foloseasca numai vase de inox, iar personalul sa fie calificat pentru ocupatii conform clasificarii ocupatiilor din Romania.


In prezent, ANTREC are 3.500 – 4.000 de pensiuni, majoritatea fiind situate in Bucovina (Vama, Gura Humorului, Poiana Stampei, Ciocanesti si Sadova), Brasov (Bran, Moeciu, Poiana Marului, Rasnov), Sibiu (Orlat, Rasinari, Gura Raului, Sibiel) si Neamt. Maria Stoian estimeaza ca, in viitor, investitiile se vor indrepta catre Nordul Olteniei – Valcea, Gorj, Mehedinti si catre Banat.


Aceste zone pot beneficia de fondurile alocate de Uniunea Europeana, in valoare de circa 578 milioane de euro, fonduri ce vor fi distribuite in perioada 2007 – 2013. Din aceasta suma, 491,25 milioane euro sunt fonduri de la Uniunea Europeana, prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regionala, si 86,69 milioane euro, fonduri nationale publice.


Fondurile vor putea fi atrase direct si de catre operatorii din turismul balnear prin intermediul proiectelor de investitii pentru cresterea calitatii serviciilor de cazare, achizitionarea de aparatura medicala si tratament, servicii de agrement turistic.


?


?Maria Calugaru

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.