Ziaristul latrau si jurnalistul informat

Ziaristul latrau si jurnalistul informat

0 490

Specia de ziarist clontos, care-si inghesuie interlocutorul prin unghere, nu se simte prea bine in Romania. Dupa ce-am vazut la televizor zilele trecute, jurnalistul taios in limba este chiar in mare suferinta. Scribalai sau moderatori cu reputatie de inveninati au dat chix cu ocazia confruntarilor care le-au opus catorva personaje cheie ale zilei.


Saptamana trecuta, emisiunea „Intre bine si rau”, mediata la TVR de Liviu Mihaiu – un partizan al lui Basescu deghizat discret – a adus in studio instrumentele singurilor doi oligarhi (re)cunoscuti pana la ora asta. Laurentiu Ciocazanu, un editorialist netalentat rau de la „Adevarul” si Victor Ciutacu, redactor sef adjunct la „Jurnalul National” si moderator al unui suse fioroase botezate „Vorbe grele”, fusesera trimisi de patronii lor moguli Patriciu si Voiculescu sa digere o halca suculenta din Traian Basescu.


Montajul parea sa faca toti banii pe care oligarhii ii injecteaza in buzunarele uneltelor ascultatoare. Dupa ce suspendatul s-a instalat, insa, in discursul degajat, lejer mitocan, presarat cu glumite populare care il prinde cel mai bine, n-a mai fost nimic de facut. Vorbetii catodici nu au inteles inca o chestie de psihologie primara. Basescu trebuie lucrat cu propriile-i arme. Crisparile justitiare nu tin in fata grobianismului. Geaba te scremi din strafundul moralei daca presedintele iti rade in fata cu toti dintii. Ciocazanu&Ciutacu s-au chinuit toata emisiunea sa produca intrebarea fatala care sa-l dea pe suspendat cu referendumul in sus. S-a vadit ca primul vorbeste la fel de prost pe cat scrie; celuilalt, altminteri numai foc si para la emisiunea pe care o mediaza pe Antena 2, cel mai bine i-au iesit privirea tampa si o mutenie foarte incurcata. Prilej numai bun pentru suspendatul Basescu sa marcheze doua puncte si sa-i si strecoare un compliment. In loc de dezvinovatiri sau balmajeli panicate despre oligarhii din propria ograda, Basescu i-a spus patern: „Domnule Ciutacu, aveti ochii mari si umezi”.


Rateul lui Ciutacu l-a trezit din letargie pe varanul Voiculescu, care a decis sa nu mai arunce banii de pomana si sa se apere singur. Stapanul Antenelor s-a infiintat luni seara la emisiunea lui Turcescu, unde a avut de infruntat, pe langa oachesul moderator, alte doua produsele ale Realitatii TV – Corina Dragotescu si Andrei Gheorghe. Pe ultimul, Voiculescu l-a avut angajat la Antena, inainte de a-l da afara pentru neindeplinirea ratingului. Soarta parea sa-i fie pecetluita in fata a trei mesteri in vorbe (Turcescu e chiar talentat), stiut fiind ca Felix nu poate convinge nici o babatie sa treaca strada.


Si totusi, securistul oligarh a reusit sa vorbeasca mai mult decat cei trei la un loc. Cu concursul larg al lui Gheorghe, care s-a impleticit in teorii despre patroni si angajati. Nici vorba de degajarea impertinenta cu care si-a sfichiut ani in sir ascultatorii pe cand facea radio. A fost de-ajuns ca Voiculescu sa-i aminteasca de trecutul sau antenist ca sa-i puna surdina. In loc sa-l infunde macar pentru cameleonism politic in stare agravanta, trioul moderator i-a dat ocazia patronului sa se laude cu procentele fictive din sondaje si sa para ditamai colosul in comparatie cu partidul de buzunar PC pe care si l-a comandat de ziua lui.


Noroc cu Robert si Corina, altfel mai aveam un candidat la presedintie cotat cu prima optiune. De-aia zic: vremea ziaristilor latrai apune. E timpul pentru o specie de jurnalist mai degraba informat decat vedeta, care sa pastreze din relatia cu mogulul de presa pentru care a lucrat sau lucreaza nu spaime si handicapuri, ci cel mult fluturasul de salariu.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.