Istoricul Radu Ciuceanu a murit!

Istoricul Radu Ciuceanu a murit!

0 429

Prof dr Radu Ciuceanu, mărturisitor al Ortodoxiei în temniţele comuniste, a trecut la cele veşnice, luni, la vârsta de 94 de ani, anunţă Agenţia Basilica a Patriarhiei Române.
Potrivit sursei citate, născut la 16 aprilie 1928, în Arad, Radu Ciuceanu a fost Membru în Mişcarea Naţională de Rezistenţă din Oltenia, condusă de generalul Iancu Carlaonţ.
În data de 18 septembrie 1948 a fost arestat şi condamnat la 15 ani de temniţă grea.
A executat pedeapsa în închisorile de la Craiova, Piteşti, Jilava, Târgşor, Gherla, Dej, Jilava, Văcăreşti şi Poarta Albă şi a fost eliberat la 18 septembrie 1963, dar a rămas în atenţia Securităţii.
În 1970 a terminat Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi a lucrat ca arheolog la Institutul de Arheologie şi mai târziu la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie al Municipiului Bucureşti.
În 1990 a fost unul dintre fondatorii Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, iar în 1993 a fondat Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, pe care l-a condus de atunci ca director.
Istoricul Radu Ciuceanu, membru de onoare al Academiei Române, a primit în 2017 cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române, Crucea Patriarhală. (V.T.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.