China cere G7 și UE să nu se amestece în problema Taiwan!

China cere G7 și UE să nu se amestece în problema Taiwan!

0 194

Organizațiile și liderii diferitelor țări ar trebui să sisteze sprijinul acordat forțelor pro “independența Taiwanului”, să înceteze să se mai amestece în afacerile interne ale altor țări, adoptând măsuri pentru a respecta angajamentele luate cu privire la problema Taiwan și principiul existenței unei singure Chine, a declarat Ma Xiaoguang (foto jos), purtător de cuvânt al Biroului pentru Afacerile din Taiwan din cadrul Consiliului de Stat al Chinei, ca reacție la declarația miniștrilor de externe G7 și UE, privind menținerea păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan.

Ma Xiaoguang a subliniat că problema Taiwanu este o chestiune internă a Chinei, iar vizita președintelui Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, în insulă reprezintă “o provocare și o încălcare a suveranității și integrității teritoriale a Chinei” și nu o “apărare a democrației și libertății”, contramăsurile necesare fiind acțiuni adecvate și legitime pentru protejarea suveranității și integrității teritoriale a Chinei.

Cerem G7 și UE să respecte principiul unei singure Chine, prin acțiuni concrete, cerem să nu mai facă remarci eronate cu privire la Taiwan și să înceteze amestecul în afacerile interne ale Chinei”, a subliniat Ma, după ce în cadrul declarației asumate de miniștrii de externe ai G7 (SUA, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Japonia) și de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, a fost reafirmat “angajamentul nostru comun de a menține ordinea internațională, pacea bazată pe reguli. și stabilitate peste strâmtoarea Taiwan și nu numai”.
Oficialul chinez a cerut G7 și UE să “nu se lase induse în rătăcire de SUA”, în condițiile în care “situația actuală este cauzată de SUA, iar SUA trebuie să-și asume întreaga responsabilitate pentru consecințele propriilor greșeli”. Acesta câtă vreme SUA joacă pe “cartea Taiwanului, denaturând în mod constant principiul unei singure Chine, intensificând înțelegerile secrete cu autoritățile din Taiwan și susținând forțele pro independența Taiwanului”.
“Taiwanul face parte din teritoriul Chinei, iar amestecul în afacerile Taiwanului este o încălcare a suveranității Chinei. Orice act care încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei va primi un răspuns din partea poporului chinez”, a arătat Ma.

În “Declarația miniștrilor de externe G7 privind menținerea păcii și stabilității peste strâmtoarea Taiwan” asumată și de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, se reafirmă “angajamentul nostru comun de a menține ordinea internațională, pacea bazată pe reguli. și stabilitate peste strâmtoarea Taiwan și nu numai”.
De asemenea, G7 și UE manifestă îngrijorare față de “acțiunile amenințătoare recente și anunțate ale Republicii Populare Chineze (RPC), în special exercițiile cu foc real și constrângerea economică, care riscă o escaladare inutilă. Nu există nicio justificare pentru a folosi o vizită ca pretext pentru o activitate militară agresivă în strâmtoarea Taiwan”, considerând că “este normal și obișnuit ca legislatorii din țările noastre să călătorească internațional”.

Dan Tomozei
Sursa: dantomozei.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.