Așa cum se declară ca fiind români în România – în...

Așa cum se declară ca fiind români în România – în Ungaria țiganii, mai numerosi ca ai nostri, se declară maghiari! E rusine, cumva?

0 541

Dacă acceptăm un scenariu perfect logic, atunci din totalul locuitorilor Panoniei, cei care se declară maghiari sunt sub 7 milioane, iar restul din tabel sunt etnici slovaci,români, țigani, germani etc. Să presupunem că cei încercuiți cu roșu, aproape 1,5 milioane care sunt trecuți într’o rubrică aparte în tabelul etnicilor Ungariei , un eșantion exagerat de mare de populație nu răspund, sau nu știu (!!) ce etnie au. Că aceștia nu ar exista de fapt si atunci Ungaria ar avea în total doar 6,7 milioane de locuitori, ori contrariul. Iar acel eșantion poate chiar există, dar sunt si țigani,  germani, slovaci, români, sarbi care impreună aceștia nu mai vor să se declare maghiari.
În ultima variantă, ar însemna un mare salt al etnicilor Panoniei, considerați de autorități minoritari,iar declarațiile lor să însemne un sentiment de frondă.
Așadar, aceasta ar fi găselnița oficialităților de la Budapesta pentru ”a palma” o minoritate numeric deranjantă, până la ”rezolvarea” ei definitivă….Oficial se vehiculează varianta nobilă a integrării lor sociale, ceea ce unora li se pare hilară această soluție… Cum să integrezi de exemplu, un corturar, în civilizația asfaltului? Lăsându’l să’și ridice cortul în curtea supermarketului? De ce cred unii oameni că țiganii corturari sau căldărari pot fi reprofilați pe posturi de funcționari, profesori sau polițiști și pot sări din cort direct într’un birou sau într’o cancelarie?  Îi întreabă cineva pe aceștia dacă vor să trăiască în civilizația europeană , ca europenii? De unde știu acești birocrați că țiganii vor să trăiască altfel,decât o fac de mii de ani sau de sute de ani chiar printre noi?

Nu ar trebui să fie o opțiune personală a fiecărui individ,atunci când el vrea să acceadă pe scara socială? Își închipuie cineva că ei nu văd cum trăiesc și muncesc europenii cărora le cerșesc un bănuț, caută fier vechi, sau le vând o tigaie? Când merg prin sate cu căruțele, ei nu văd munca țăranului la câmp? Bineînțeles că văd ce înseamnă să muncești, numai că ei preferă ”munca” de a culege produsul finit…din curtea omului truditor..2.Da este ”Minoritatea” Țiganilor…
Un lucru este cert, așa cum se declară ca fiind români în România – în Ungaria țiganii se declară maghiari, deci din cei 6,5 milioane declarați maghiari,  dintre aceștia 2 milioane sunt țigani sau alte etnii care se declară maghiari, atunci etnicii maghiari … nețigani mai sunt undeva în jurul a 4,5 milioane, iar restul de 3,7 milioane din totalul de 8,2 milioane sunt minorități, o parte care se declară maghiari, alții se declară direct țigani sau alte etnii având acest curaj, iar cei încercuiți cu roșu neavând curajul necesar, nu declară nimic.

Asta nu’i face mai puțin țigani, nici dacă se declară maghiari, nici dacă nu declară nimic…Dacă Ungaria în 2003 avea în populația de până în 40 de ani majoritari , țiganii, cum sunt ei azi după 13 ani? Orice om cu capul pe umeri din Ungaria îți va spune că țiganii din Panonia de azi sunt peste 3-4 milioane și asta raportat la statistica oficială de 9,8 milioane. Dar cum am văzut, toate datele ne arată că Ungaria nu mai are nici 8,2 milioane, și atunci 40% , adică 3,3 milioane de țigani ni se pare o foarte credibilă cifră.

Să recapitulăm, 0,3 milioane declarați țigani oficial, probabil 7-8 sute de mii reali dintre cei 1,5 milioane care … nu declară nimic, și încă 2 milioane care se declară maghiari, plus încă câteva sute de mii întorși din condei de autoritățile de la Budapesta,  reflecta evident interesul guvernamental de a se ascunde realitățile etnice neplăcute. Si chiar daca se confirma cele 3 milioane de țigani unguri,inclusiv cei in Ardeal, ni se pare o foarte credibilă si deloc rusinoasa cifră.Ca au emigrat si ei unde sperau ca e mai bine…

Să recapitulăm, 0,3 milioane declarați țigani oficial,( probabil 7- 8 sute de mii reali ) din cei 1,5 milioane care…in Ungaria  nu declară nimic !) și încă 2 milioane care se declară direct… maghiari, și încă ceva sute de mii , traditional „întorși din   condei” de autoritățile de la Budapesta,  este evident interesul guvernamental de a se ascunde realitățile etnice doar aparent neplăcute.Pentru ca cei aproape 3 milioane de țigani ni se pare cea mai credibilă cifră…

Să recapitulăm: la celepeste 0,3 milioane declarați țigani oficial – probabil…reali 7- 8 sute de mii din cei 1,5 milioane care nu declară nimic! – și încă 2 milioane care se declară … direct  maghiari plus câteva sute de mii întorși din condei de autoritățile de la Budapesta,  starnesc evident interesul guvernamental de a se ascunde realitățile etnice…socotie  neplăcute.

Să refacem calculul : 0,3 milioane declarați țigani oficial,( probabil 7-8 sute de mii din cei 1,5 milioane care nu declară nimic)  încă 2 milioane care se declară direct maghiari, plus încă cele câteva sute de mii întorși din condei de autorități ,faptele exemplifica evident interesul guvernamental al Budapestei de a ascunde realitățile etnice neplăcute. 
Dar se scoate cu Orchestra Simfonică din Budapesta intitulata …englezeste Gypsy. (O exceptionala orchestra  maghiara a cărei muzicieni sunt  țigani de origine. Cunoscută și sub numele de „Orchestra celor 100 de vioare – Tziganii”, stralucita formație, fondată de celebrul Laszló Berki, este cea mai mare orchestră de țigani din lume. Gypsy Symphony Orchestra din Budapesta a fost fondată în 1985, cu ocazia funeraliilor lui Sandor Jaroka , unul dintre cei mai mari si talentati țigani soliști ai epocii contemporane. Ajunsi în masă pentru a-l saluta pe Maestro, mulți muzicieni țigani au improvizat un fabulos spectacol la sfârșitul ceremoniei. Acest eveniment unic este considerat …cel de stralucit debut, precum și certificatul de naștere al celebrei orchestre țigănesti din Budapesta .

Astăzi, Orchestra Simfonică din Budapesta, Gypsy, este formata din 60 de viori, 9 viole , 6 violoncele , 10 contrabasuri duble , 9 clarinete și 6 zimbaloms .  Intre rândurile  muzicienilor de exceptie există Ökrös Oszkár, cel mai important artist-jucător al echipei zimbalom din lume. Succesul sau internațional  este un adevărat bastion viu al culturii maghiare. În anul 2000 a câștigat Premiul Patrimoniului din Ungaria și a intrat în Cartea Recordurilor . 
Începând cu martie 2016 a fost distins cu titlul de „Hungaricum“, o onoare atribuită de Parlamentul din Budapesta pentru excelență a culturii maghiare. Scopul ansamblului este menținerea valorilor muzicale și a tradiției seculare transmise de familiile de țigani din generație în generație. El a înregistrat mai mult de douăzeci de albume, primind , de asemenea , premii de aur și platină  pentru aceste înregistrări.BGSO si repertoriul sau este tipic al unei importante formațiuni orchestrale simfonice: alături de autori precum Brahms , Offenbach , Pablo de Sarasate , tatăl Johann Strauss și fiul , Ceaikovski , Rossini și Liszt . Acest , ansamblu de muzică tradițională țigănească maghiară și melodii populare și cântece Magyar și Magyar – inspired de artiști precum Béla Bartók , Grigoraș Dinicu , Ferenc Erkel și Vittorio Monti
Ansamblul Național Ungar de Stat, dirijat  în prezent si condus de József Raduly, în timp ce Dezső Balogh este director artistic.

Prof. Deak Andrei, d.d.Rujan

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.