Sfantul Gheorghe, patronul Europei

Sfantul Gheorghe, patronul Europei

0 252

Sfantul mare mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai cunoscuti si onorati sfinti ai crestinismului. El este onorat atat de Biserica Ortodoxa cat si de cea Catolica (fiind totodata patronul Angliei si al Europei), imaginea sa fiind intotdeauna asociata cu vitejia nemarginita si credinta in biserica crestina pana la sacrificiul suprem.


?


Sfantul protector al armatei


O popularitate imensa a capatat Sf. Gheorghe in Anglia dupa traducerea „Faptelor” sale in anglo-saxona in secolul VIII, devenind totodata protectorul armatei.


In timpul cruciadelor importanta sa a crescut si mai mult, existand relatari cum ca Sf. Gheorge a asistat la lupta de la Antioh din 1098. Insemnele Sfantului Gheorghe au fost introduse de Richard Inima de Leu, iar crucea Sf. Gheorghe (rosie pe fond alb) a aparut pentru prima data ca steag al corabiei „Lyme Regis” in 1284. Steagul actual al Angliei (Union Jack) are la origine crucea Sfantului Gheorghe.


?


Sfantul iubit al romanilor

Dintre toti sfintii sarbatoriti in lumea crestina, putini au ajuns la faima de care s-a bucurat Sfintul Gheorghe, la poporul nostru. In satele si orasele tarii noastre, foarte multe biserici sunt ridicate in cinstea lui, numele sau fiind dat si multor localitati din tara. Multi crestini, barbati si femei, ii poarta numele. Unul din bratele Dunarii se cheama Bratul Sfantului Gheorghe. Multa vreme ocrotitorul armatei romane a fost Sfintul Gheorghe. Asemenea, steagul Moldovei, trimis de Stefan cel Mare la manastirea Zograful, din muntele Athos, are chipul Sfintului Gheorghe, doborind balaurul.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.